A szándék a fontos: egyhetes késéssel gratulált Netanjahu Merkelnek

Nem tudni, mi volt az oka a kései figyelmességnek.

MTI
2018. 03. 20. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illetékes szerint Merkel és Netanjahu megállapodtak, hogy a következő hónapokban folytatják a kormánykonzultációkat Jeruzsálemben. A szóvivő ugyanakkor nem tért ki arra, hogy a beszélgetésre miért csak majdnem egy héttel Merkel negyedik kancellári kinevezését követően került sor.

Netanjahu emellett Heiko Maas külügyminiszterrel is egyeztetett telefonon, és megállapodtak a német diplomácia vezetőjének izraeli látogatásáról. A német külügyminisztérium már a múlt héten megerősítette az izraeli kormányfő és a német tárcavezető találkozóját.

A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy 2017 eleje óta feszültségek terhelik a német–izraeli kapcsolatokat. Merkel akkor határozatlan időre elhalasztotta a kormányközi konzultációkat Izrael ciszjordániai telepespolitikája miatt.

Tovább mélyült a viszály, amikor Netanjahu lemondott egy találkozót az Izraelbe látogató korábbi német külügyi tárcavezetővel, Sigmar Gabriellel, mert az akkori miniszter kormánykritikus szervezetekkel is egyeztetett. A konfliktust végül januárban sikerült rendezni Gabriel ismételt látogatása alkalmával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.