Az euró bevezetését előkészítő bizottság létrehozásáról döntöttek a románok

Az országnak az euró bevezetése jelenti a legfontosabb célt 2007 óta – mondta el a miniszterelnök.

MTI
2018. 03. 21. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viorica Dancila miniszterelnök elmondta, Romániának az euró bevezetése jelenti a legfontosabb célt 2007 óta, amikor az ország csatlakozott az Európai Unióhoz. Emlékeztetett, Románia egyelőre nem tűzött ki konkrét céldátumot.

A bizottságnak egyebek mellett az lesz a feladata, hogy előkészítse Románia csatlakozását az eurózónához. A testületnek kell kitűznie a dátumot, elő kell készítenie a csatlakozási ütemtervet, és ki kell dolgoznia a cselekvési terveket, amelyek alapján felkészítik az átállásra a román gazdaságot és a társadalmat – magyarázta a miniszterelnök.

A szerdán elfogadott rendelet szerint a grémiumnak november 15-ig kell elfogadnia az euró bevezetésének ütemtervét, amit majd a politikai döntéshozóknak is meg kell vitatniuk.

A testületnek tagjai lesznek többek között a kormány, az elnöki hivatal és a Román Nemzeti Bank képviselői; két társelnökkel fog működni, az egyik a miniszterelnök, a másik a Román Tudományos Akadémia elnöke lesz. A testület vezetőségében a jegybank kormányzója, két alelnök és egy miniszterelnök-helyettes is helyet kap.

A 2008-as nemzetközi gazdasági válság előtt Romániában 2019. szerepelt lehetséges céldátumként, de a krízis miatt a politikai döntéshozók meghatározatlan időre elhalasztották a csatlakozást.

A román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusa március 10-én szavazta meg Liviu Dragnea pártelnök javaslatára, hogy 2024-ig bevezetik Romániában az európai közös fizetőeszközt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.