Beszivárgott Szergej Szkripal a kormányzati kommunikációba

A március közepi szolidaritási közleményben még nem említették a volt orosz kém nevét, most a kormányszóvivő megtette.

Földi Bence
2018. 03. 27. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március közepén dőlt el, hogy Szergej Szkripal és lánya ügyében európai szolidaritási akció lesz, akkor még csak közlemények szintjén zajlott ez, végül kitiltási hullámot eredményezett. Érdekes módon a magyar kormányzat azonban kerülte az idegméreggel meggyilkolni szándékozott orosz exkém nevének említését, ahogy Oroszország sem került szóba a hivatalos kommunikációban – erről akkor bővebben írtunk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is reagált a hétfői kitiltási hullámra – a többi államhoz képest kissé megkésve, ezért sokáig lemaradt a legtöbb, kitiltásokat összegző összeállításról –, méghozzá Menczer Tamás kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár szavaival. „Az Európai Tanács ülésén elhangzottak alapján Magyarország egy orosz diplomatát, aki hírszerző tevékenységet is végez, kiutasít” – így szól az egykori sportriporter lapunknak is elküldött egymondatos közlése.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ ehhez az MTI kérésére sem tett hozzá semmit, ugyanakkor érdekes, hogy a Kormány.hu angol nyelvű oldalán a kitiltásról szóló hír forrásaként az MTI mellett a Miniszterelnökséget nevezték meg, nem a KKM-et. Mindenesetre ez volt az első alkalom, hogy a kormányzat megemlítette Oroszországot az üggyel összefüggésben.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ennél is tovább ment. Twitter-oldalán maga is közzétette a fenti mondat angol fordítását, s hozzátette a #Skripal hashtaget (Szergej Szkripal nevének angol írásmódja nyomán). Így ő volt az első a magyar kormányzati kommunikációban, aki – bármennyire is ügyeltek rá korábban – egyszerre szerepeltette Oroszországot az exkém nevével.

Érdekesség – bár lehet, hogy csak elterelés vagy kampányfogás –, hogy az MTI „úgy értesült”, a kiutasítás összefüggésben lehet Kovács Béla volt jobbikos európai parlament képviselő ügyével is. Ellene tavaly decemberben emeltek vádat államellenes és költségvetést károsító, valamint közbizalom elleni bűncselekmény miatt – három társával szabadon védekezik.

A kiutasított orosz diplomata ügyében egyébként az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjaként haladéktalanul tájékoztatást kért. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke pedig össze is hívta az általa vezetett plénumot. A nemzetbiztonsági bizottság csütörtök reggeli ülésén tájékoztatást kér több ügyben is az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatoktól, hatóságoktól és kormánytagoktól. Előfordulhat azonban, hogy a kormányzó Fidesz–KDNP ellehetetleníti majd az ülést, így semmi konkrétum sem derülhet majd ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.