Csúcsminisztériummal küzd Kína a szennyezés és a klímaváltozás ellen

A környezetszennyezés régóta Kína legnagyobb problémái közé tartozik, most egyesítik az eddig szétszórt jogköröket.

MN
2018. 03. 13. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kormányzati átszervezések zajlanak épp Kínában, aminek keretében egy meglepő változást is bejelentettek: az épp csak tíz éve létező környezetvédelmi minisztériumot felduzzasztják, és egy új, csúcstárcát hoznak létre, az Ökológiai Környezet Minisztériuma néven – írja a Reuters hírügynökség. Ebben a minisztériumban vonják össze az eddig más tárcáknál szétszórt felelősségeket: a levegő-, a folyó-, a tenger- és a talajszennyezés elleni fellépést és a klímaváltozás kezelését is.

A környezetszennyezés régóta Kína legnagyobb problémái közé tartozik: a rendkívül gyors gazdasági fejlődés és a növekvő városok helyenként szinte élhetetlen környezetet teremtettek, például a szmoggal vagy a szennyezett vizekkel. A pekingi kormány csak nemrég kezdett fellépni ez ellen, és a tervek szerint most egy sor törvényt hoznak a környezetvédelem megerősítésére, monitoring rendszereket és egységes hatósági felügyeletet állítanak fel. 

Az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának felügyelete eddig a gazdasági tervezést végző Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság hatáskörébe tartozott, vagyis alapvetően gazdasági kérdésként kezelték. Most azonban ez is az új, megerősített környezetvédelmi minisztériumhoz kerül majd. Ez is annak a jele, hogy Pekingben komolyan gondolják a klímavédelmi vállalások betartását – ami az ország érdeke is, hiszen egyes területein nagyon komoly gondokat okoz már most is az aszály. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.