Csúcstalálkozón közeledne egymáshoz az amerikai és az orosz elnök

Vlagyimir Putyin és Donald Trump egy csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt egymással telefonon.

MTI
2018. 03. 20. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Trump azért hívta fel Putyint, hogy gratuláljon neki a vasárnapi orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az orosz elnöki hivatal kommünikéje szerint a két vezető megvitatta az orosz–amerikai kapcsolattartás folytatását, egyebek között figyelembe véve az amerikai külügyminisztérium vezetésében végbement változást. Az eszmecsere során a felek „különös figyelmet fordítottak arra, hogy megvizsgálják egy lehetséges csúcstalálkozó kérdését”.

A két elnök síkraszállt amellett, hogy egyéb területek mellett a hadászati egyensúly biztosítása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a fegyverkezési verseny korlátozásában való koordináció terén fejlesszék az együttműködést.

Putyin és Trump kifejezte érdekeltségét a gazdasági együttműködés aktivizálásában.

A két vezető érintette a szíriai és az ukrajnai konfliktus kérdését is. A közlemény szerint „mindkét fél részéről megjegyezték, hogy szükség van gyors elmozdulások elérésére ezek rendezésében”.

Az Észak-Korea körül kialakult helyzetről szólva az elnökök kifejezték megelégedésüket azzal kapcsolatban, hogy valamelyest csökkent a feszültség szintje a Koreai-félszigeten. A Kreml szerint „hangsúlyt kapott annak célszerűsége, hogy folytatódjanak a következetes erőfeszítések a helyzet békés, diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.