Egy hajszállal, de a demokrata jelölt győzött „Trump-országban”

A Pittsburgh környéki választókerületben 2016-ban még Donald Trump 20 százalékot vert demokrata vetélytársára.

MTI
2018. 03. 14. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi, pennsylvaniai időközi képviselőválasztáson egy hajszállal, alig 0,2 százalékkal győzött a demokrata párti jelölt, Conor Lamb. A szavazatok összesítésekor a republikánus és a demokrata párti jelölt végig fej fej mellett haladt, s a végleges eredményeket is csak jóval éjfél után tették közzé. A mérsékelt demokratának mondott Lamb a voksok 49,8 százalékával győzött, míg a republikánus Rick Saccone – aki mellett a múlt szombaton Donald Trump elnök is kampányolt – a választók 49,6 százalékának bizalmát szerezte meg.

A Pittsburgh környékén lévő választókerületben azért került sor pótválasztásra, mert tavaly ősszel magánéleti botránya miatt lemondott a republikánus Tim Murphy képviselő. Ebben a kongresszusi választókerületben a 2016-os elnökválasztáson Donald Trump több mint 20 százalékkal több szavazatot kapott, mint demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton, s azóta ezt a vidéket „Trump-országnak” is nevezik az amerikai sajtóban.

„Kicsit tovább tartott, mint gondoltuk, de végül is megcsináltuk! Ti megcsináltátok!” – fordult az ünneplő választókhoz szerda hajnalban a győztes 33 éves demokrata párti politikus, aki gazdasági téren Bernie Sanders, a demokraták elnökjelöltségéért indult vermonti szenátorhoz hasonló programot fogalmazott meg, míg társadalmi kérdésekben konzervatív, inkább a republikánusokéhoz közel álló programot hirdetett.

Elemzők mindazonáltal felhívták a figyelmet arra, hogy a győzelem nagyon kicsiny arányú, ennek alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az ősszel esedékes félidős választásra vonatkozóan. A The Wall Street Journal pedig emlékeztetett arra, hogy a győztes politikus valószínűleg nem lesz sokáig a választókerület képviselője, a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság ugyanis a múlt hónapban újrarajzolta a választókerületet, és ősszel, a félidős választásokon már ennek alapján indulnak majd a jelöltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.