ENSZ: Több mint 160 ezren menekültek el a török csapások elől Afrínból

A török fegyveresek két hónapi ostrom után foglalták el a kurdok lakta szír tartomány központját – majd kitűzték a török zászlót.

MN
2018. 03. 23. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

167 ezer ember kényszerült otthona elhagyására az északnyugat-szíriai Afrín térségében a török hadsereg előrenyomulása miatt – idézi a távirati iroda az ENSZ pénteki jelentését.

A legtöbb ember – nagyjából 137 ezer – Tel Rif’at városból menekült el – mondta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szóvivője. Hozzátette: Afrín városából is rengetegen elmenekültek, ott még 50-70 ezer lakos lehet.

Törökország január 20-án indított offenzívát a szíriai Afrín térségében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia fegyveresei ellen, akiket Ankara terroristának tart.

A török katonák és az őket támogató szíriai fegyveres szakadár erők vasárnap vonultak be Afrín belvárosába, ahol

átvették az ellenőrzést az YPG kurd milíciától, és kitűzték a török nemzeti lobogót – Szíria területén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a megszállók fosztogatni kezdtek a városban, üzleteket, lakásokat, autókat dúltak fel.

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn kilátásba helyezte, hogy kiterjeszti az Afrínban folytatott török műveleteket a kurdok lakta észak-iraki területekre is.

A katonai akcióknak az Egyesült Államok, de a szír kormány sem örül: az amerikai külügyminisztérium március 19-én „mély aggodalmát” fejezte ki a szíriai Afrínban kialakult helyzet miatt, közleményéből pedig úgy tűnik, hogy Afrínt evakuálták a török hadsereg támadásai miatt. 

A külügyminisztérium kommünikéje arra hívja fel az északnyugati térségben jelen lévő valamennyi „releváns szereplőt”, beleértve Törökországot, Oroszországot és a szíriai kormányzatot, hogy tegye lehetővé a nemzetközi humanitárius szervezeteknek a bejutást a térségbe.

A damaszkuszi vezetés a török csapatok kivonulását követelte hétfőn az északnyugat-szíriai Afrínból, amelyet az Ankarával szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg nevű mérsékelt ellenzéki milícia vett be a hétvégén.

A szíriai külügyminisztérium az ENSZ-hez eljuttatott üzenetében illegitimnek nevezte a török csapatokat Afrínban. „Szíria követeli, hogy az inváziós erők haladéktalanul vonuljanak vissza az általuk megszállt szíriai földről” – teszi hozzá a damaszkuszi külügyi tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.