Folyami olajszennyezés miatt több ezer állat pusztult el Kolumbiában

A helyszínre érkező szakemberek 2400 hal-, hüllő- és madártetemre bukkantak a szennyeződés helyszínén.

MTI
2018. 03. 27. 4:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos környezetszennyezést és állatpusztulást okozott Kolumbiában egy folyami olajszennyezés. A helyi média hétfői híradásai szerint mintegy 600 hordónyi olaj ömlött Barrancabermeja város közelében a Lizama és a Sogamoso folyókba, az előbbiben 24, a másikban 20 kilométer hosszan terült el az olajfolt.

A helyszínre érkező szakemberek 2400 hal-, hüllő- és madártetemre bukkantak a szennyeződés helyszínén, és 1300 állatot sikerült megmenteni a pusztulástól. A környékbeli lakosok hányásra, fejvájásra és szédülésre panaszkodtak, s mintegy hetven család tagjai szorultak orvosi segítségre. A szennyezés több mint ezer fát is érintett.

A környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indít, hogy kiderítse, miként került az olaj a vízbe egy, már nem működő olajkútból. A tárca azzal vádolja az Ecopterol olajipari vállalatot, hogy nem tett elég határozott lépéseket a környezetszennyezés megakadályozására. Amennyiben kiderül, hogy az Ecopetrol elhallgatott olyan információkat, amelyek ismeretében meg lehetett volna akadályozni a bajt, akkor drasztikus szankciókra számíthat – fenyegetőzött Luís Gilberto Murilla tárcavezető a kormány honlapján megjelent közleményében.

A kormány arra kötelezte az Ecopetrolt, hogy kártalanítsa azokat a halászokat és környékbeli lakosokat, akik bajba kerültek a szennyeződés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.