Hivatalosan is újra Merkel a német kancellár

Ez várhatóan Angela Merkel utolsó ciklusa, és nagyon nem ment könnyen a kormányalakítás.

MN
2018. 03. 14. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedszer is megválasztotta kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán Angela Merkelt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legkevesebb 355 voksra volt szükség.

A CDU-nak, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) 399 képviselője van, vagyis a titkos szavazáson valószínűleg több tucat kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott.

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadja Angela Merkelt, és kinevezi kancellárnak. Ezután a 63 éves politikus a Bundestagban leteszti hivatali esküjét, majd az államfő kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek a Bundestagban.

Merkel 2005 óta áll a német szövetségi kormány élén. Ez várhatóan Merkel utolsó ciklusa, 2021-től visszavonul. A kormányalakítás már most sem volt egyszerű: a CDU/CSU pártszövetség nyert ugyan a tavaly szeptemberi választásokon, de jelentősen rosszabb eredménnyel, mint négy évvel korábban. A koalíciós tárgyalások össze is omlottak a liberális FDP-vel és a Zöldekkel, így végül az SPD-t kellett ismét rávenni egy nagykoalícióra. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.