Húszkilós aranytömbök szóródtak ki egy repülőgépből Jakutföldön

Közel három és fél tonna nemesfém potyogott ki egy An–12 rakteréből, a szállítmány rossz rögzítése miatt.

MTI
2018. 03. 15. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húszkilós aranykoncentrátum-tömbök szóródtak ki felszállás közben egy An–12 típusú szállítógépből csütörtökön Jakutszkban a repülőtér kifutópályájára.

A belügyminisztérium helyi parancsnokságának közlése szerint a rakomány helytelen rögzítése miatt a gép rakterének baloldali ajtaja kiszakadt, és a pályára mintegy 3,4 tonna arany zuhant ki. A gép személyzete az incidens miatt az azonnali leszállás mellett döntött, és a 12 kilométerre lévő Magan repülőterén landolt.

172 aranytömböt szedtek össze a baleset helyszínén. A Kupol ércbányától Krasznojarszkba tartó gép tankolni szállt le Jakutszkban. Összesen 9,3 tonnányi aranyat, valamint platinát és gyémántot szállított. Az incidens során az ötfőnyi legénységből senki sem sérült meg a Nyimbusz légitársaság repülőjén.

Az ügyben az orosz Nyomozóbizottság (SZK) vizsgálatot indított. Oroszországban 2017-ben az RBK gazdasági napilap szerint mintegy 255 tonna aranyat bányásztak ki, ebből 24 tonnát Jakutföldön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.