Így látták külföldi újságírók a békemenetet

Sorosozás, fenyegetőzés és apokaliptikus jóslatok. No meg „béke és szeretet”. A nyugati sajtó ilyen képet rajzolt március 15-ről.

Garamvölgyi Flóra
2018. 03. 16. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héttel a választások előtt ellentmondásos hangulatban telt a március 15-i békemenet, amelyről a fontosabb külföldi lapok, például a Die Presse is megemlékeztek. Többségük szerint Orbán Viktor fenyegetőző mondatainak hátterében a félelem állhat, hiszen több miniszter is durva botrányba keveredett az utóbbi időben, ráadásul a Fidesz egy polgármester-választást is elvesztett Hódmezővásárhelyen.

A The New York Times azt írja, hogy Orbán beszédében apokaliptikus képet festett Nyugat-Európáról, miszerint az érkező migránsok lassan „többségbe kerülnek” a született európaiakkal szemben. A miniszterelnök szerint akik nem zárják le a határaikat, azok „el fognak veszni”, és lassan, de biztosan felemészti őket a tömeges bevándorlás. Orbán azt is kijelentette, hogy a nyugat-európai fiatalok meg fogják élni a napot, amikor kisebbséggé válnak, és elvesztik majd a helyet, amelyet addig hazájuknak neveztek. A kormányfő nem először hozta fel azt a jóslatát sem, hogy a muszlimok Európába érkezésével az öreg kontinens elhagyja majd az eddigi keresztény hagyományait, és kultúrája is feledésbe merül. Az ilyen vélemények vezethettek ahhoz is, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte Orbánt – folytatta a lap.

A Die Welt szerint a magyar nemzeti ünnepből pártfelvonulás és erőpróba lett. A cikk szerzője, Boris Kálnoky azt boncolgatja, hogy Orbán hiába vitt százezreket az utcára, míg az ellenzék pedig csak ezreket, a kormány igencsak aggódik a közelgő választások miatt. A lap szerint a nagy kampány egy hatalmas „szórakoztató előadássá” változott, amelyben a kormánymédiumok szinte a Csillagok háborúja című hollywoodi film fő gonoszaként, Darth Vaderként ábrázolják Soros Györgyöt. A „kormánnyal szemben kritikus lapok” (a Magyar Nemzet – a szerk.) eközben leleplezték a miniszterelnök-helyettes nagyvadakra helikopterrel folytatott vadászatát, és megjelent egy „idős hölgy” is, akinek érdekes módon pont „akadt néhány milliárd eurója”, hogy rábízza egy miniszterre, Kósa Lajosra.

A The Guardian idézte Orbánt, miszerint: „Afrika be akarja rúgni az ajtónkat, és Brüsszel semmit nem tesz, hogy megvédjen minket”. A brit napilap azt írja, hogy Orbán március 15-i beszédében elmondta, Európa megszállás alatt áll, és az unió „feltartott kézzel nézi a történéseket”. A kormányfő 25 perces beszédében semmilyen konkrét politikai programmal nem állt elő azonkívül, hogy nem engedné be a migránsokat a határon, és kiemelte, hogy a célja „nem a választások, hanem a jövő megnyerése”. A lap azt is leírja, hogy a Fidesz liberális, szovjetellenes mozgalomként indult az 1980-as évek végén, de hamarosan jobboldali irányba mozdult el. Ma pedig leginkább bevándorlásellenes politikájáról ismerik.

A Der Standardban arról írtak, hogy a miniszerelnök szerint a a magyarok most a legnagyobb csatájuk előtt állnak, utalva április 8-ra. Orbán azt állítja, hogy az ideérkezők, akik „önként hagyják el a hazájukat”, nem tartják tiszteletben a kultúránkat és a törvényeinket, és ezért jelentenek ránk „veszélyt”. A kormányfő szerint a legfontosabb feladat most az, hogy megvédjük magunkat az „ellenséggel szemben”, aki nem más, mint a milliárdos Soros György, akire Orbán Gyuri bácsiként referált.

Az osztrák Kurier is beszámolt a békemenetről, amelyen Orbán elmondta, hogy Magyarország már így is elveszítette területének kétharmadát az első világháborús békeszerződések után, most pedig a fennmaradó terület „forog kockán”. A lap szerint a miniszterelnök egyértelműen a bevándorlóktól való félelemre építi a kampányát. A cikk a többi párt és a viccpártként működő Magyar Kétfarkú Kutya Párt rendezvényét is megemlíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.