Irán attól tart, hogy az USA felmondja az atomegyezményt

Donald Trump amerikai elnök nem titkolta, hogy a perzsa állam ügyében sem ért egyet volt külügyminiszterével.

MTI
2018. 03. 14. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter leváltása is azt mutatja, hogy az Egyesült Államok eltökélt az Iránnal kötött többhatalmi atomegyezmény felmondását illetően – jelentette ki szerdán Abbász Aragcsi, az iráni külügyi tárca vezetőjének helyettese.

Véleménye szerint ha nem is kizárólag, de részben biztosan emiatt történtek változások az amerikai külügyminisztériumban. „Ha az Egyesült Államok felmondja a megállapodást, akkor Irán is kilép belőle” – idézte a tisztségviselőt az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

Vezető iráni politikusok – köztük Haszan Róháni államfő – korábban azt mondták, hogy Washington távozása sem ingatja meg Teheránt az egyezmény betartásában.

Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette, hogy megválik Tillersontól, és egyik feltétlen hívét, Mike Pompeót, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi igazgatóját jelölte helyére. Pompeo keményvonalasnak számít az iráni atomkérdésben.

Az elnök maga is elismerte, hogy nem értettek egyet a külügyminiszterrel Irán ügyében. „Az iráni nukleáris megállapodásról én azt gondoltam, hogy borzalmas, ő úgy vélekedett, rendben van a dolog” – mondta.

Trump azzal fenyegetőzik, hogy májusban visszatáncol az egyezménytől. Az amerikai vezető januárban ultimátumot intézett a nemzetközi atomalku európai aláíróihoz, és a dokumentum hiányosságainak orvosolására szólította föl őket. Teherán ragaszkodik ahhoz, hogy változatlanul hagyják a megállapodást.

Az atomalku betartásának felügyeletével megbízott Nemzetközi Atomenergia-ügynökség február végén úgy nyilatkozott, az iszlám köztársaság továbbra is eleget tesz kötelezettségeinek.

Irán 2015 júliusában kötötte meg az egyezményt az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, az Egyesült Királysággal és Németországgal. Teherán a korábbi szankciók föloldásáért cserébe nukleáris programjának korlátok közé szorítását ígérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.