Iránnak köze van a lázadók fegyvereihez a jemeni polgárháborúban

Irán mindig is tagadta, hogy fegyverekkel látná el a jemeni húszi lázadókat, most sincs ez másként.

MTI
2018. 03. 26. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A libanoni Hezbollah, illetve az iraki és bahreini lázadók által használt pokolgépekhez hasonló robbanószerkezeteket alkalmaznak a jemeni polgárháborúban is, ami arra utal, hogy ezeknek a fegyvereknek az előállításához Iránnak mindenképp köze van – állapította meg a világ válságövezetiben használt fegyvereket vizsgáló független oknyomozó szervezet, a Conflict Armament Research hétfőn közzétett jelentésében.

Az ENSZ és a nyugati országok régóta azzal gyanúsítják Iránt, hogy fegyverekkel látja el Jemenben a síita húszi lázadókat, akik 2014 szeptemberében átvették az ellenőrzést a főváros, Szanaa felett. A vádak szerint Irántól származhatnak azok a ballisztikus rakéták is, amelyeket a húszi harcosok szaúd-arábiai célpontokra lőnek ki.

A Conflict Armament Research januárban vizsgált meg egy kőnek álcázott robbanószerkezetet, amelyet egy út mentén rejtettek el Moka város közelében, Szanaától 250 kilométerre délnyugatra. A szervezet nyomozói és független szakértők is arra a következtetésre jutottak a pokolgép elemeinek vizsgálata alapján, hogy azok összetétele és konstrukciója hasonlít az Iránhoz és a Hezbollahhoz köthető robbanószerkezetekhez. (Az oknyomozó szervezet az Egyesült Arab Emírségektől, Németországtól és az Európai Uniótól kap pénzügyi támogatást arra, hogy vizsgálja a jemeni polgárháborúban bevetett fegyvereket.)

„Ezt már nem igazán lehet tovább tagadni, miután az összetevők eredetét vissza lehet követni iráni szállítókhoz” – mondta Tim Michetti, a Conflict Armament Research egyik vezető munkatársa. Irán mindig is tagadta, hogy fegyverekkel látná el a jemeni húszi lázadókat, és Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter „koholt bizonyítéknak” nevezte a hétfőn közzétett legújabb jelentést. Alireza Mirjuszefi, az ENSZ-hez delegált iráni misszió szóvivője is elutasította a jelentést, és kijelentette: a húsziknak nincs szükségük (iráni) fegyverekre, mert az Ali Abdallah Száleh volt elnök uralma idején vásárolt fegyverek hatalmas készletei állnak rendelkezésükre.

Az iráni cáfolatok ellenére a jemeni húszik felfegyverzése illeszkedne abba a stratégiába, amelyet az iszlám köztársaság követ az Irakkal az 1980-as években vívott háborúja óta. Irán azóta nagyrészt elkerülte a közvetlen konfrontációt külföldi ellenfeleivel, és helyette inkább az érdekeit képviselő más csoportokra hagyatkozik, amelyeket fegyverekkel lát el a Forradalmi Gárdának a külföldi műveletekben bevetett al-Kudsz alakulatán vagy más közvetítőkön keresztül. Elemzők szerint a jemeni lázadókhoz érkező fegyverszállítmányokkal Irán alacsony költségek mellett tudja kivéreztetni regionális riválisát, a jemeni kormányerőket segítő Szaúd-Arábiát, miközben tagadja az ellene felhozott vádakat.

A húszi felkelők ellen 2015 márciusában – éppen három éve – lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Az utóbbi három évben mintegy 10 ezer ember vesztette életét a konfliktusban, 53 ezren megsebesültek, és az országban nagyon súlyos élelmiszerhiány alakult ki, a lakosságot kolera- és diftériajárvány sújtja.

Az évforduló alkalmából a lázadók több tízezer híve tartott tüntetést hétfőn Szanaában. A demonstrációt „az agresszióval szembeni ellenállás” jegyében szervezték, a résztvevők háborús dalokat énekeltek, zsidó-, keresztény- és Amerika-ellenes verseket skandáltak, és feltüzelt hangulatú beszédeket hallgattak. Abdel-Malik al-Húszi, a síita lázadók vezetője egy vasárnap esti beszédében azt mondta: „a jemeniek készek további áldozatokat vállalni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.