Jimmy Carter: Az új nemzetbiztonsági tanácsadó katasztrófa az országnak

A volt elnök Donald Trump döntését eddigi rövid elnöksége egyik legsúlyosabb tévedésének nevezte.

MTI
2018. 03. 27. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jimmy Carter volt amerikai elnök a CBS televíziónak adott interjújában bírálta John Bolton kinevezését nemzetbiztonsági tanácsadóvá, és azt mondta, hogy ez „katasztrófa az országnak”. Az interjú a CBS kedd reggeli műsorában hangzik el, de a televízió már hétfő este nyilvánosságra hozott részleteket belőle.

A volt elnök Donald Trump döntését eddigi rövid elnöksége egyik legsúlyosabb tévedésének nevezte. Carter ezt azzal indokolta, hogy Bolton régóta az Észak-Korea ellen indítandó háború és egy esetleges Irán elleni támadás mellett foglalt állást. Cartert „mélyen lesújtotta”, hogy a háromcsillagos tábornok, Herbert McMaster helyére Bolton került. A volt elnök tavaly, a Trump-adminisztráció képviseletében McMaster tábornokkal együtt járt Észak-Koreában.

„Aggaszt, ahogyan néhány ügyben a döntések születnek, és az új nemzetbiztonsági tanácsadó kinevezése rossz döntés volt” – hangsúlyozta Carter, majd hozzátette: az is aggasztja, hogy a politikában héjaként számon tartott Bolton káros hatással lesz Donald Trumpra.

A politikus, aki 1977 és 1981 között volt az Egyesült Államok elnöke, kifejtette azt is: bajosnak tartja, hogy túl sok magas rangú tisztségviselő távozik a kormányból. Meglátása szerint Trump elnök egyre inkább hozzá hasonlóan gondolkodókkal helyettesíti a távozókat. „Aggaszt, hogy szándékosan olyanokat helyez kormányzati kulcspozíciókba, akik egyetértenek vele” – fogalmazott Carter. Szerinte ugyanis a felelős végső döntések előtt jobb, ha egy politikus többféle véleményt hallgat meg és mérlegel.

Donald Trump csütörtökön Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy április 9-ei hatállyal Herbert McMaster helyett John Boltont nevezi ki nemzetbiztonsági tanácsadónak. Bolton korábban George W. Bush kormányzatának ENSZ-nagykövete volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.