Kemerovói tűzvész: nőtt a halálos áldozatok száma

A legfrissebb összesítések szerint negyvennyolcan vesztették életüket. Megkezdték a romok eltakarítását.

MN
2018. 03. 26. 4:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb összesítések szerint negyvennyolcan vesztették életüket a dél-szibériai Kemerovo egyik üzletközpontjában vasárnap kitört tűzvészben. A hétfő reggel pontosított adatok szerint 27 ember sorsa még ismeretlen.

Az MTI tudósítása szerint Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője korábban azt mondta, a tűzoltók mindent megtesznek annak érdekében, hogy felkutassák a túlélőket, de az épületben sűrű a füst, a láthatóság gyakorlatilag egyenlő a nullával, ráadásul 600-700 fokos odabent a hőmérséklet. 

A rendkívüli helyzet felszámolásával foglalkozó operatív parancsnokság tájékoztatása szerint a tüzet eloltották, a tűzoltók locsolják az izzó épületszerkezeteket, hogy ne kapjanak újra lángra. Hozzáláttak a romok eltakarításához, hogy hozzáférhessenek azokhoz a helyiségekhez, ahol esetleg túlélőket találhatnak. Hegyi mentők is segítik a tűzoltók munkáját.

A BBC helyi médiabeszámolókra hivatkozva azt írja, a lángok az épület azon részében csaphattak fel, ahol egy szórakoztató központ is található.

Aman Tulejev, a Kemerevói terület kormányzója azt mondta, hogy minden elhunyt családja egymillió rubelt (4,5 millió forint) kap, két halott hozzátartozó esetén kétszer annyit.

Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. A tűz okának megállapítására az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított. A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Az oltásban 660 tűzoltó vett részt 124 tűzoltókocsival. A TASZSZ szerint 13 holttestet a bevásárlóközpont mozijában találtak meg. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy két vetítőterem födémje beomlott.

Hajnali hírügynökségi értesülések szerint a tűzvésszel összefüggésben őrizetbe vettek három embert, köztük az üzletközpont igazgatóját is.

A Moszkvától 3600 kilométerre délkeletre fekvő Kemerovo szénbányászati központ. A város belterületén található Zimnyaja Visnya üzletközpontban az áruház, éttermek és egy mozi mellett egy tekepálya és egy állatkert is volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.