Kiutasít a Szkripal-ügy miatt 60 orosz diplomatát az Egyesült Államok

Németország négy orosz diplomatát utasít ki. Lengyelország és a balti államok is diplomáciai lépésre készülnek.

MTI
2018. 03. 26. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök elrendelte hétfőn hatvan orosz diplomata kiutasítását az Egyesült Államokból – írta az MTI. A seattle-i orosz konzulátus bezárását ugyancsak elrendelte az elnök válaszul a Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök és lánya elleni március eleji angliai támadás miatt, amelyet brit álláspont szerint idegméreggel hajtottak végre.

A német szövetségi kormány négy orosz diplomatát utasít ki a Szkripal-ügy miatt – közölte a német külügyminisztérium.

A közlemény szerint a berlini orosz nagykövetséget még hétfőn tájékoztatják az európai uniós és a NATO-partnerekkel folytatott egyeztetés révén meghozott döntésről, miszerint négy orosz diplomatának egy héten belül el kell hagynia Németországot.

A döntés a Nagy-Britanniával vállalt szolidaritás „erős jele”, és azt is mutatja, hogy a német kormány nem hagyja válasz nélkül a legszorosabb partnerek és szövetségesek elleni támadásokat – áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy az orosz fél mindeddig nem reagált megfelelően arra a brit felszólításra, hogy járuljon hozzá Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz–brit kettős ügynök és lánya megmérgezésének feltárásához.

Az orosz diplomaták kiutasítását indokolja az is, hogy az eddigi ismeretek alapján nagy valószínűséggel orosz elkövetők hajthattak végre kibertámadást a kormány védett informatikai rendszere ellen – tették hozzá.

Varsóban és a három balti ország fővárosában bekérették a külügyminisztériumba az ottani orosz nagyköveteket, akiknek nemsokára valószínűleg szintén a Szkripal-ügy miatt elhatározott diplomáciai szankciókat jelentenek majd be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.