Kormányzati épületeket támadtak meg Brazíliában

Halálos áldozatokat követelő lövöldözések is voltak.

MTI
2018. 03. 26. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ceará állam székvárosában, Fortalezában több kormányzati épületet támadtak meg, és öt buszt gyújtottak fel a hét végén. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint három feltételezett támadó halt meg rendőrökkel vívott tűzharcban. Az AFP beszámolója szerint egy szombati összecsapás során a riói rendőrség nyolc feltételezett kábítószer-kereskedőt ölt meg.

Két másik cearái városban is voltak rendbontások. Sobralban gyújtópalackot dobtak a biztonsági erők parancsnokságára, Cascavelben pedig ötven gépkocsit gyújtottak fel.

A hatóságok hat embert vettek őrizetbe, de nem tájékoztatták a nyilvánosságot a kilétükről.

A helyi sajtó értesülései szerint a szervezett bűnözői alvilág így áll bosszút azon, hogy a börtönökben zavarják a mobiltelefonok használatát.

Valdomir Barbosa, a büntetés-végrehajtási intézmények szövetségének elnöke azt mondta, hogy Ceará példátlan válsággal szembesül, tagadhatatlan, hogy az alvilági csoportok megerősödtek ott, a börtönök pedig a bűnözés melegágyává válnak.

Fortalezát a brazíliai szövetségi székvárosok közül a legveszélyesebbként tartják számon, részben az elmúlt hónapok példátlan gyilkossági hulláma miatt. Hivatalos adatok szerint tavaly az előző évhez képest csaknem 96 százalékkal nőtt a gyilkosságok számra. Szakértők ezt a jelentős növekedést az egymással rivalizáló drogbandák közti harccal hozzák összefüggésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.