Legalább hatan meghaltak, amikor Miamiban összeomlott egy felüljáró

Az összeomló felüljárót nemrég adták át, gyorsított technológiával épült.

MN
2018. 03. 16. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább hat halottja van a miami gyalogos-felüljáró csütörtöki összeomlásának. Még keresik a túlélőket – tudósított az MTI.

Több gépkocsi rekedt a romok alatt, a mentés péntekre virradóra egész éjjel folytatódott. Péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Miami-Dade megye rendőrségének szóvivője azonban azt közölte: nincs esély életben maradt áldozatok megtalálására, és bár a keresés folytatódik, pénteken jobbára a romok eltakarítására összpontosítanak.

A miami nemzetközi egyetem mellett 53 méteres magasságban épülő, 862 tonnás gyalogos-felüljáró egy többsávos autóútra omlott rá. Donald Trump elnök azonnal Twitter-üzenetet adott ki, amelyben szívszorítónak nevezte a katasztrófát, Rick Scott, Florida kormányzója és Marco Rubio floridai republikánus szenátor pedig egész éjjel a helyszínen volt. A kormányzó még éjjel bejelentette: széles körű vizsgálat indul a tragédia okainak felderítésére és a felelősök azonosítására.

Az előre legyártott elemekből összeállított gyalogos-felüljárót a múlt szombaton vitték a végleges helyére. A helyszínen hat óra alatt épült fel, úgynevezett gyorsított hídépítési technikával, hogy a forgalmat ne akadályozzák. A felüljáró egy részét az út mentén szerelték össze. Az egyetem honlapján közzétett ismertetés szerint úgy tervezték, hogy ellenálljon az 5-ös erősségű hurrikánnak is. Ez lett volna az első szakasza annak a 2019-ben átadni tervezett sétaútnak, amely az egyetemi campust Sweetwater városrésszel köti össze.

A Fox televízió értesülései szerint az építkezést végző két floridai céggel korábban komoly problémák voltak: előző munkáiknál mérnöki hibákat találtak, és hiányosságaikért többször is hatósági büntetést kaptak. Sajtóinformációk szerint a több mint 14 millió dolláros költségvetéssel készült miami felüljáró építésénél nem szakképzett munkásokat alkalmaztak. A Miami Herald című lap pénteki számában azt írta: az egyik cégre 2012-ben a virginiai Norfolkban 28 ezer dolláros büntetést szabtak ki, mert egy általa épített hídból 90 tonnás rész szakadt ki. Az AP amerikai hírügynökség megvizsgálta a vállalat utóbbi öt évének tevékenységét, és a hivatalos adatokból kiderült, hogy a céget tizenegy alkalommal büntették meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.