Lelőtték a túszejtő terroristát

A támadásban ketten vesztették életüket, de az esettel összefüggésben találtak egy harmadik áldozatot is.

MN
2018. 03. 23. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelőtték a francia rendőrök azt a fegyveres támadót, aki péntek délelőtt túszokat ejtett egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trèbes településen – írja a Le Figaro.

A környéket teljesen lezárta a rendőrség. Szemtanúk több lövést is hallottak, bizonyos források szerint két ember halt meg a támadásban, és hárman súlyosan megsérültek. Egyelőre a francia rendőrség nem erősítette meg a halálos áldozatok számát.

Francia sajtóhírek szerint a túszejtő vagy marokkói, vagy marokkói származású. Gérard Collomb belügyminiszter a helyszínen azt mondta, hogy a férfi a hírszerző szolgálatok előtt ismert volt, de nem a radikális nézetei miatt, hanem mert korábban kisebb bűncselekményeket követett el, kábítószerrel kereskedett. A belügyminiszter szerint a támadó hirtelen felindulásból cselekedett.

A fegyveres túszejtés előtt Carcassonne-ban ellopott egy autót, utasát megölte, a sofőrt megsebesítette, majd a kocsiból tüzet nyitott négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe. A BFM francia hírtelevízió úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében lép föl; állítólag „Allahu Akbar”-t kiáltott.

A támadást követően az IÁ közleményben vállalta magára a túszejtés elkövetését, de bizonyítékokkal nem szolgált állítása alátámasztására. A közlemény szerint „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre.

Egy 45 éves csendőr is megsebesülhetett a túszejtési akcióban; a férfi önként ajánlotta föl, hogy helyet cserél egy női tússzal. Egyelőre nem tudni, hogy a kiszabadítási akció során mennyire súlyos sérüléseket szenvedett.

Édouard Philippe miniszterelnök a túszejtési akció közben azt mondta: minden jel arra utal, hogy terrorcselekmény történt. Miután a rendőrség lelőtte a támadót, Emmanuel Macron is reagált az eseményre. A francia elnök terrorcselekménynek minősítette a túszejtést.

A BFM úgy tudja, a túszejtő Salah Abdeslamnak, a párizsi terrortámadások főszervezőjének a szabadon bocsátását követelte. Abdeslam Franciaországban ül börtönben; Brüsszelben gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indítottak ellene eljárást, de Franciaországban is bíróság elé kell állnia a 2015-ös párizsi terrortámadás miatt.

Franciaországot az elmúlt három évben több terrortámadás is érte. Három éve a legmagasabb fokozatú a terrorkészültség, miután 130 emberrel végzett egy, az Iszlám Állam harcosaiból álló csoport 2015 novemberében, Párizsban. 2016 júliusában pedig egy tunéziai származású férfi belehajtott a tömegbe a tengerparti sétányon Nizzában, legalább 84 embert, köztük külföldieket gázolt halálra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.