Már negyvenen haltak meg a kanyaró miatt Romániában

A héten 123 újabb megbetegedést jelentettek az országban.

MN
2018. 03. 02. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két gyermek halt meg kanyaróban Romániában, így 40-re emelkedett az országban a ragályos betegség halálos áldozatainak száma – derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Az MTI azt írja, mindkét áldozat Bákó (Bacau) megyei: egyikük nyolc, másikuk tíz hónapos volt, előbbi kora miatt sem kaphatta még meg a kanyaró elleni első védőoltást.

Romániában immár 11 ezer fölé emelkedett az igazolt kanyarós megbetegedések száma a betegség két évvel ezelőtti újbóli megjelenése óta. A héten jelentett 123 újabb kanyarós eset közül 43 Prahova, 28 pedig Bákó megyei.

Miután a betegség terjedése tavaly ősszel alábbhagyott, és a heti megbetegedések száma 50 alá esett, idén ez már az INSP második olyan heti összesítése – a január 12-ei után –, amelyben 100-nál több fertőzésről és újabb halálos áldozatról közölnek adatokat.

A bukaresti kormány javított az eddig akadozó vakcinaellátáson, és még tavaly a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabb oltás beadását gyermekeiknek.

A kétkamarás parlament szenátusa tavaly októberben csaknem egyhangúlag megszavazta az oltástörvény tervezetét, de a képviselőházban még mindig nem került napirendre. Romániában továbbra is éles vita zajlik az oltások szükségességéről. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint még mindig mintegy húszezer szülő tagadja meg havonta gyermeke beoltását.

A Magyar Narancs február végén arról számolt be, hogy újra felbukkant a kanyaró Budapesten. Később ezzel kapcsolatban Novák Hunor házi gyermekorvos a blogján azt írta, egy tizennégy hónapos kislány fertőződött meg a fővárosban.

Lapunk múlt héten megírta: 2873 egészségügyi dolgozóról derült ki, hogy nincs védve megfelelően a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kellett kapniuk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma emellett azt is közölte lapunkkal, hogy a vizsgálati eredmények feldolgozása még folyamatban van, így egyelőre nem végleges a betegséggel szemben védtelen egészségügyi dolgozók adata. Az Emmi tájékoztatása szerint február közepéig 18 510 munkavállalót vizsgáltak meg. Számításaink szerint a dolgozók körülbelül 15 százaléka nem volt megfelelően védve a kanyaró ellen. Ennek oka egyébként az lehet, hogy Magyarországon 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, mert úgy gondolták, az is elég. Később kiderült, szinte minden ilyen esetben szükség van második injekcióra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség.

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: döntöttek arról, hogy beoltják a keleti és az északkeleti határnál dolgozó egészségügyi dolgozókat kanyaró ellen.

Tavaly egy romániai beteg hozta át a fertőzést a makói kórházba. Márciusban több egészségügyi dolgozó megbetegedett, és zárlatot is el kellett rendelni az intézményben. Abban a hónapban tizenegy megyéből több mint 30 kanyarógyanús esetet jelentettek.

A kiütéssel és magas lázzal járó kanyaró cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed. A levegőben akár két órán át is életképes a kórokozó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.