Vásárhelyi kudarcáról is beszélt Lázár, Harangozó betoppant

Sajtótájékoztatóján a miniszter az is elárulta, miért nem vizelt városa utcáin.

MN
2018. 03. 01. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késve, negyed 3 körül kezdődött meg Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő szokásos csütörtöki sajtótájékoztatója. A Miniszterelnökség tárcavezetője elsőként elnézést kért a csúszásért, de – mint mondta – Miskolcon jártak, Kriza Ákos polgármesternél. Ezután a meglátogatott városról, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyéről beszélt: többek között kiemelte, hogy fontos eredmény volt a városban a közbiztonság javulása, ma 8000 helyett 5000 bűncselekmény van Miskolcon.

Hódmezővásárhely. Mint várható volt, szó esett a vásárhelyi időközi polgármester-választásról – ismeretes, az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter a szavazatok majdnem 57,5 százalékát szerezte meg, míg Hegedűs Zoltán (Fidesz) 41,63 százalékot kapott.

Lázár János megköszönte a vásárhelyieknek, hogy elmentek szavazni – a magas részvétel szerinte azt mutatja, hogy Hódmezővásárhelyen „erős és működőképes demokrácia van”. Gratulált Márki-Zay Péternek, és nyomatékolta: készen állnak a városépítő munkában történő részvételre. „A versengés ideje véget ért, most az együttműködés ideje következett el” – szögezte le.

Választás 2018. Megítélése szerint április 8-án az lesz a kérdés, meg tudjuk-e védeni Magyarországot a bevándorlástól. „Vagy Soros György emberei alakítanak kormányt Magyarországon, vagy Orbán Viktor” – fogalmazott.

OLAF-jelentés. Váratlanul Harangozó Tamás (MSZP) jelent meg a sajtótájékoztatón, és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) két levelét adta át Lázár Jánosnak. Ezekben Kalocsa és Szolnok közvilágítási programjáról van szó, a szocialista politikus szerint erről kellene beszélnie a miniszternek – aki bár marasztalta, Harangozó Tamás végül távozott.

Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy véli, Harangozó Tamás talán azért nem várta meg a választ, mert kellemetlen lett volna neki – szerinte lehetne vizsgálni, hogyan viselkedtek Harangozóék a pályázatok kiírása idején.

Lázár János még hosszan sorolta a kormány döntéseit, majd visszatért a dokumentumokra: kijelentette, hogy a szocialisták kormánya találta ki a közvilágítási programot, és az új technológia bevezetésével szerinte csökkent a költségszint. Az OLAF a vizsgálat anyagát megküldte a magyar kormánynak és a Legfőbb Ügyészségnek; utóbbi a szükséges intézkedéseket megtette. Lázár János hozzátette: az Európai Bizottság Magyarország vonatkozásában nem zárta le a vizsgálatot, és egyelőre semmiben nem marasztalta el hazánkat – a testület kérdezni fog, amire válaszolni fogunk.

A tárcavezető kijelentette: Hódmezővásárhelyen azért sem vizelt az utcán, mert – a közvilágítás miatt – túl világos volt hozzá. Kérdésre válaszolva arról is beszélt, levelet ír az OLAF igazgatójának, mert szerinte hitelességi problémát vet föl, hogy az OLAF képviseletében Magyarországot magyar állampolgárok vizsgálták. Hangsúlyozta, ő a gyakorlatot támadja: szerinte ne legyenek a vizsgált tagállamok állampolgárai a vizsgálók.

„Lehettem volna erőteljesebb, de nem akartam bunkó lenni, nem az volt a cél. De szerintem szükség volt arra, hogy végre valaki odamenjen hozzá, és kérdéseket tegyen fel az ügyről. Az írásbeli kérdésekre soha semmilyen érdemi választ nem kapunk, csak mocskolódást” – ezt már a HVG.hu-nak mondta el váratlan feltűnésével kapcsolatban Harangozó Tamás. Hozzátette: délután 4-kor már Tapolcán tart sajtótájékoztatót, utána pedig fórumot, ezért muszáj volt indulnia, de azt gondolja, Lázár János amúgy sem neki kell hogy válaszoljon, hanem a népnek.

ENSZ-javaslat. Tárgyalás alatt áll az ENSZ menekültügyi egyezménye, amelyet a magyar kormány úgy értelmez, hogy eltörölnék a határokat, és szabaddá tennék a migrációt. Ezzel kapcsolatban Lázár János közölte: a magyar kormány szerint az ország számára kárt jelent, ha a migrációt támogató politika folytatódik. Fontos alapjognak tekintjük, hogy mindenki maga döntheti el, ki léphet be az adott országba – mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy a kormány olyan levelet juttat el az ENSZ-hez, amiben – fenntartásaik mellett – jelzik, hogy kötelező erejű dokumentumot nem támogatnak. A javaslat visszavonását, megváltoztatását, átírását követelik.

Ezenkívül a mai napon a kormány az Alkotmánybírósághoz fordul, arra vár választ: lemondhat-e a nemzetközi jogban az államiság tartópilléreiről, azok képviseletéről. Négy kérdésben kérik az alaptörvény értelmezését a testülettől, hogy tudják, a menekültüggyel kapcsolatban mekkora a mozgástér, jóváhagyhatja-e például a kabinet, hogy embereket telepítsenek az országba – mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a Soros-ellenes kampányt lecserélik-e ENSZ-ellenes kampányra, a miniszter azt mondta: minden kérdésben tájékoztatni fogják a lakosságot.

„Migráns-szótár”. Lázár János arról beszélt, hogy Soros György magyar származású amerikai üzletember, filantróp a Magyarország határához érkezett bevándorlókat tanítja egy szöveggel – állítólag ezt a menedékkérők a magyar határon kapják meg, hogy megtudják, mit kell mondani kérelmük elfogadása érdekében.

Ungvári gyújtogatás. Keddre virradóra egy ismeretlen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvár központjában található székházának egyik ablakpárkányán robbanószerkezetet helyezett el, amely az illető távozása után nem sokkal működésbe lépett. A miniszter közölte: a székházat a magyar kormány fogja helyreállítani. Leszögezte, a kabinet nem hagyhatja, hogy akár egyetlen magyart is megfélemlítsenek Kárpátalján. Hozzátette: a kormányt aggodalommal tölti el, hogy egy hónapon belül ez már a második olyan súlyos atrocitás volt, amelyet magyarok sérelmére követnek el Kárpátalján.

Extrém hideg. A kormány elvárása, hogy egyetlenegy ember sem fagyhat meg, mindenkinek segíteni kell – a hatóságokat arra kérik, hogy nyújtsanak segítséget. Április 30-áig meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot. A miniszter azt mondta, hogy a hajléktalanszállók kihasználtsága 90 százalékos, és eredetileg nem hajléktalanszállóként funkcionáló intézményeket is megnyitottak.

A Magyar Szociális Fórum csütörtökön lesújtó adatot közölt: az elmúlt négy napban, vasárnaptól szerdáig huszonegyen haltak meg az extrém hideg miatt Magyarországon.

Lázár János későbbre ígért információt azzal kapcsolatban, hogy a kormány adatai szerint hányan haltak meg kihűlés miatt. A miniszter szerint a kormányt csak közvetett felelősség terheli ez ügyben, mivel az ellátórendszer biztosít fűtött szállásokat.

Szeviép-ügy. Lázár János azt mondta, hogy a kormány 200 ezer euró értékig, vagyis mintegy 62 millió forintig teljes kártérítést nyújt a Szerkezet- és Vízépítő Zrt. (Szeviép) károsultjainak. A felszámolt szegedi építőipari cég pénzüket vesztett ügyfeleinek márciusban kell jelentkezniük a megyei kormányhivatalnál, és várhatóan április végéig megkapják a kártérítési összeget.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a Dél-Alföldön jégkármegelőző rendszert állítanak fel. Arról is döntöttek, hogy beoltják a keleti és az északkeleti határnál dolgozó egészségügyi dolgozókat kanyaró ellen. (Tavaly egy romániai beteg hozta át a fertőzést a makói kórházba. Az Európa több országában tomboló kanyarójárvány miatt – és mivel hazánkban is előfordultak megbetegedések – a határ menti megyékben dolgozó egészségügyi dolgozóknak még tavaly tették kötelezővé a kanyaró elleni immunstátus-felmérést, majd ezt kiterjesztették az egész országra.) A bárányhimlő elleni oltás kötelező lesz.

Kérdésre válaszolva a margitszigeti teniszpálya megépítésével kapcsolatban Lázár János közölte: a sziget tervezett beépítését nem támogatják, és akár azt is vállalják, hogy a 2019-re tervezett verseny emiatt nem valósul meg. Áder János köztársasági elnök egyébként csütörtökön küldte vissza megfontolásra azt a törvényt, amit a létesítmény megépítése érdekében fogadott el múlt héten a parlament.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.