Kanyaró elleni oltást kaptak az egészségügyiek

Eddig 2873 dolgozóról derült ki, hogy nem védett megfelelően. A vizsgálati eredmények feldolgozása még tart.

Kuslits Szonja
2018. 02. 22. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 2873 egészségügyi dolgozóról derült ki, hogy nem védett megfelelően a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kellett kapniuk – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) emellett azt is közölte lapunkkal: a vizsgálati eredmények feldolgozása még folyamatban van, így egyelőre nem végleges a betegséggel szemben védtelen egészségügyi dolgozók aránya.

Az Emmi tájékoztatása szerint február közepéig 18 510 munkavállalót vizsgáltak meg. Számításaink szerint a dolgozók körülbelül 15 százaléka nem volt megfelelően védett a kanyaró ellen. Ennek oka egyébként az lehet, hogy Magyarországon 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, mert úgy gondolták, az is elég. Később kiderült, szinte minden ilyen esetben szükség van második injekcióra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség.

Az Európa több országában tomboló kanyarójárvány miatt – és mivel hazánkban is előfordultak megbetegedések – a határ menti megyékben dolgozó egészségügyi dolgozóknak még tavaly tették kötelezővé a kanyaró elleni immunstátus-felmérést, majd ezt kiterjesztették az egész országra. Ilyenkor megnézik, hogy immunis-e az érintett a betegségre, majd a szűrővizsgálat eredményétől függően a fogékony munkavállalók oltást kapnak.

Tavaly egy romániai beteg hozta át a fertőzést a makói kórházba. Márciusban több egészségügyi dolgozó megbetegedett, és zárlatot is el kellett rendelni az intézményben. Abban a hónapban 11 megyéből több mint 30 kanyarógyanús esetet jelentettek. A védtelen egészségügyi dolgozók ingyen kapják az oltást, azonban mindenki másnak, aki csak egy oltást kapott, fizetnie kell a vakcináért, amelynek ára tízezer forint körül mozog.

A kiütéssel és magas lázzal járó kanyaró cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed. A levegőben akár két órán át is életképes a kórokozó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.