„Ma Hódmezővásárhelyért dobogott az ország szíve” – Márki-Zay Péter fölényesen győzött

Az összes ellenzéki párt által támogatott független jelölt több mint 16 százalékponttal verte fideszes ellenfelét.

MN
2018. 02. 25. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Este hét órakor zártak a szavazókörök Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester-választáson, fél tíz előtt meg is született a végeredmény:

százszázalékos feldolgozottságnál Márki-Zay Péter 57,49, Hegedűs Zoltán 41,63, Hernádi Gyula pedig 0,88 százalékát gyűjtötte be a voksoknak.

22 918 fő voksolt, ez 62,45 százalékos részvételt jelent. A győztes jelöltre 13 076-an, a fideszes indulóra 9468-an, Hernádi Gyulára 201-en voksoltak.

A függetlenként induló Márki-Zay Péter és támogatói a Vuk sörözőben gyűltek össze, ott várták a végeredményt. Egy gombostűt sem lehetett leejteni, folyamatos volt az örömünnep, ahogy érkeztek a részeredmények.

„Hajrá, Vásárhely! – így kezdte beszédét Márki-Zay Péter. – Hálás köszönettel tartozom minden vásárhelyi polgárnak, függetlenül attól, hogy kire szavazott. Ma Vásárhely megmutatta, hogy azért a víz az úr.”

Három beszédet készített, egyet arra, ha szégyenteljesen elbuknak, egyet, ha kicsit, „ezeket most kidobjuk” – jegyezte meg. „Volt egy választás, ezen a helyi polgároknak igen jelentős száma részt vett. Részt vettek egy olyan társasjátékban, amelyet úgy hívunk, demokrácia. Ez a legfontosabb értékeink egyike, ez az egész választás erről szólt. Ebben az országban még van demokrácia, el tudtunk menni, ki tudtuk fejezni a véleményünket” – fogalmazott.

Köszönetet mondott a választás lebonyolítóinak, valamint azoknak is, akik támogatóként részt vettek a kampányban, aktivisták voltak, tanácsokat adtak a kampányban. Végül pedig családtagjainak is megköszönte a kitartást.

„Ma Hódmezővásárhelyért dobogott az ország szíve” – jelentette ki. Kiemelte a kormánypárti sajtó felől tapasztalt ellenszelet, illetve a Facebookot, amely segítségével ez ellen harcolni tudott, és el tudta érni a támogatóit. „Köszönöm szépen, Magyarország! Hódmezővásárhely ma történelmet írt. ( ) A Jóisten támogatása nélkül nem sikerült volna” – mondta könnyeivel küszködve.

„Vásárhely megmutatta, hogy el akarjuk zavarni az osztályt terrorizáló nagyfiúkat” – jelentette ki a Fideszre utalva. Arról is beszélt, hogy a kormánypárt elsöprő fölényét mutató közvélemény-kutatást ki lehet tudni a kukába. „Az ország történetében ma új fejezet íródott, és rendszerváltó hangulat van Hódmezővásárhelyen és az országban is. A város ma példát mutatott azzal, hogy fellázadt” – hangsúlyozta.

„Ezek az emberek attól félnek, hogy megszűnik a lopás, a hazudozás, a korrupció, a megfélemlítés az országban” – mondta a Fideszre utalva.

„Mögcsináltuk Hódmezővásárhelyen, és ez reményt ad nekünk, de itt nem szabad megállnunk, ez csak a kezdet. Holnap fel kell vennem a munkát, együtt kell dolgoznom azokkal, akiket ez a hatalom mozgat. El kell vágni a damiljaikat, meg kell szabadítani őket. Rengeteg jó ember van köztük” – fogalmazott.

„Mi nem szeretnénk korrupciót, nem szeretnénk migránsokat betelepíteni, annyit se, mint Rogánék. Legyen végre rendszerváltás, senki ne lopjon. ( ) Igény van egy új rendszerváltásra, az ügynökakták feltárására” – tette hozzá.

„Ma Vásárhely reményt adott az egész országnak, reményt arra, hogy a hazugságokkal ellentétben a Fidesz legyőzhető. Nem a fideszesek, nem azok, akik támogatják. Velük is össze kell fogni, együtt kell legyőzni a gonoszt, a bűnt.”

„Ha az ország legfideszesebb városában bebizonyítottuk ötvenkét nap alatt, hogy nem 70, hanem legfeljebb 40 százalékon áll a Fidesz, akkor ez az ország összes városában megtehető” – mondta. Erre zúgni kezdett az „április 8.”.

„Megfogtuk egymás kezét, ne engedjük el, maradjunk meg szeretetben, mert együtt erősek vagyunk. Ha megosztanak, legyőzhetők vagyunk. Együtt ezt a várost felvirágoztathatjuk” – üzente. Hozzátette: reméli, hogy ez az eredmény felnyitja a tíz fideszes képviselő szemét, és együtt meg fogják győzni azokat a vásárhelyieket is, akik a Fideszre szavaztak. „Szeretet, békesség! Hajrá, Vásárhely! Köszönöm, Vásárhely! Van remény, Magyarország” – ezekkel a szavakkal zárta beszédét, majd a jelenlévőkkel közösen elénekelték a Himnuszt.

Nem sokkal később Facebook-oldalán a helyi Kossuth térre hívta az ünneplőket Márki-Zay.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az eredményt látva lapunknak azt mondta, „ha Hódmezővásárhelyen le lehet győzni a Fideszt, akkor az ország minden pontján le lehet győzni”. (Részletek itt.)

„A mai győzelem fordulópont, történelmi győzelem” – közölte Facebook-oldalán Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc úgy vélte: Márki-Zay Péter győzelme azt mutatja: \"több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket\".

A Magyar Liberális Párt közleményében úgy értékelt: Hódmezővásárhelyen \"átszakadt a gát\". Hozzátették: elkezdődött a változás, április 8-án pedig ez a lendület majd elsöpri az Orbán-kormányt.

Az Együtt - a Korszakváltók Párja szerint \"történelmi győzelem\" a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választás. Azt írták: Hódmezővásárhely új polgármestere bebizonyította: ha egy jelölt van, a Fidesz legyőzhető mindenütt.

Az adatok alapján az megállapítható, hogy a Fidesz támogatottsága nem omlott össze a városban, sőt Hegedűs Zoltán több szavazatot kapott, mint Almási István 2014-ben, és sokkal többet, mint a néhai polgármester a 2012-es időközi választáson. Hegedűs ugyan kevesebb szavazatot kapott, mint Lázár János 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben, de a különbség nem nagyságrendi, egy stabil, több mint 8000 fős szavazótábort még mindig maga mögött tudhat a kormánypárt Hódmezővásárhelyen.

A kulcs a részvétel volt: 2002 óta nem mentek el ilyen sokan szavazni, és majdnem a duplája volt a részvétel, mint a 2012-es időközi választáson, amelyet az államtitkárrá kinevezett Lázár lemondása miatt rendeztek.

Hegedűs Zoltán és a Fidesz nem tartott eredményvárót, azt mondták, hogy mivel haláleset miatt került sor a választásra, kegyeleti okokból.

Török Gábor politológus az urnazárás pillanatában azt írta Facebook-oldalán, hogy „Több mint 22 ezren szavaztak már Hódmezővásárhelyen. Ez minden korábbi önkormányzati voksolásnál magasabb. 2014-ben a parlamenti választáson volt nagyjából ekkora, akkor a városban 45 százalék alatt maradt a Fidesz támogatottsága.”

Az Atv.hu délben arról számolt be, hogy információi szerint Lázár János állítólag nyugodtan várta az estét, jók voltak a belső fideszes mérések.

„Nagyon jó hír, nagyon örülök neki” – kommentálta 13 óra után az akkor 39 százalékos részvételi adatokat lapunknak Márki-Zay Péter. Elmondta, bízik benne, hogy még többen elmennek szavazni, miután nagy részvételi arány szükséges ahhoz, hogy változás legyen Hódmezővásárhelyen. Kérdésünkre, hogy mennyire optimista győzelmi esélyeivel kapcsolatban, úgy reagált: nagyon óvatos, a Fidesz ugyanis jól szervezett, aktivistái most is járják az utcákat, és küldik szavazni a szimpatizánsaikat. Márki-Zay szerint egyelőre nem utal semmi jel szervezett választási csalásra.

Napsütéses, ám borzasztóan hideg idő várta a szavazni vágyó hódmezővásárhelyieket. Tudósítónk beszámolója szerint a városban egyébként egyértelmű volt a kampányhangulat, található volt olyan utcaszakaszt is, ahol 200 méteren tizenkét politikai plakáttal is találkozhatnak az arra járók – pedig a három polgármesterjelölt egyike, az MSZP-ből az indulása miatt kizárt Hernádi Gyula poszterei csak elvétve láthatók a városban. De nemcsak a polgármester-választás két főszereplőjének, Hegedűs Zoltánnak és Márki-Zay Péternek a hirdetéseit látni, vagy a Fidesz sorosozós plakátját, hanem már az országgyűlési választásról szólókat is. Így már Lázár János is mosolyog a vásárhelyiekre, akárcsak Szél Bernadett, akinek arcképét meglepően sok helyen látni, csakúgy mint az LMP-t hirdető matricákat. Egyébként az LMP miniszterelnök-jelöltje az egyetlen ellenzéki, akinek képmása jelen van a vásárhelyi utcákon. Tudósítónk nem látta sem az MSZP–Párbeszéd, sem a DK, sem a Jobbik hirdetéseit, de még csak az ellenzéki pártokat népszerűsítő matricákat vagy egyéb gerillamegoldásokat sem.

Már a reggeli részadatok is arról árulkodtak, hogy megmozgatta a várost az időközi voksolás. Kilenc óráig a szavazásra jogosultak 11,65 százaléka ment el szavazni, vagyis már akkor több mint 5 százalékponttal többen voksoltak, mint négy évvel ezelőtt. Tizenegy óráig pedig szinte dupla annyian mentek el, mint négy éve: a szavazásra jogosultak 28,14 százaléka, 10 326 fő látogatott el a szavazófülkékbe.

Lázár János titokban, 7 óra körül szavazott. Úgy fogalmazott, ez a választás most nem róla szól. A volt szocialista Hernádi Gyula pedig viccelődött a voksolás után, megkérdezte: „Ugye egyértelmű, kire szavaztam?”

Hegedűs Zoltán Márki-Zay Péterrel egy időben adta le a voksát, utóbbi utána szentmisén vett részt. A két rivális később a piacon is összetalálkozott, Márki-Zay későbbi élő Facebook-bejelentkezéséből derült ki, hogy kezet is fogtak, és békés hangulatban beszélgettek.

Márki-Zay Péter a Hír TV-nek reggel azt mondta: érthetőnek tartja, hogy a kancelláriaminiszter perrel fenyegeti a csatornát, amiért a Célpont című műsor arról számolt be, hogy hatmilliárd forintos költségvetési csalás elkövetőivel szövetkeztek a Csongrád megyei fideszesek a roma szavazatok megszerzéséért. 

A Hír TV Célpont című műsorában hangzott el, hogy szervezett akcióban hajt a Fidesz romák szavazataira az országgyűlési választáson, a rendszer főpróbája pedig a vasárnapi vásárhelyi voksoláson lesz.

###HIRDETES###

„Nyilván sok sikert nem kívántunk egymásnak, de nagyon biztató a város jövőjére nézve, hogy kézfogással, békésen tudtunk elköszönni a másiktól” – mondta a bejegyzésben Márki-Zay, hozzátéve, az is biztató, hogy sokan elmentek szavazni, „de még nem elegen”. Ezért arra kérte a helyieket, minél többen vegyenek részt, és vigyék el ismerőseiket is. Azt is elmondta, úgy érzi, hogy rendszerváltó hangulat van, azt látja, hogy az emberek felszabadultak, érzik, hogy valami megváltozott, és azt reméli, hogy ez minél több embert visz az urnákhoz.

A független polgármesterjelölt szombati kampányzáró beszédében a hódmezővásárhelyi gyanús közbeszerzéseket és a közfoglalkoztatottak letolvajozását vetette Lázár János miniszter és Hegedűs Zoltán alpolgármester szemére. Márki-Zay Péter ismét a megfélemlítés és a korrupció felszámolását ígérte. Az Index beszámolójában a politikus sátras kampányzárójának fő mondanivalója az volt, hogy a „félelemnek vége”. 

A független indulót megpróbálták lejáratni is: szórólapokon név szerint listázták azokat, akik támogatták. Szerepeltek rajta magánemberek, és a zsidó hitközséget is ráírták.

A politikai kampányba beszállt a katolikus egyház is, Németh László plébános nyíltan a fideszes polgármesterjelölt mögé állt. A jelek szerint a Fidesz pénzzel akarta megnyerni a hódmezővásárhelyieket. Itt volt a modern városok program, és a helyi nyugdíjasoknak ígért tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.