Újra felbukkant a kanyaró Budapesten

Egy gyermeknél fedezték fel a betegséget a fővárosban.

MN
2018. 02. 23. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanyarót találtak az orvosok egy budapesti gyermeknél – értesült több forrásból a Magyar Narancs. A lap szerint a beteget a Madarász utcai gyermekkórházban fedezték fel, majd a vizsgálat után átszállították a Dél-pesti Centrumkórházba (korábbi és ismert nevén Egyesített Szent István és Szent László Kórház), ahol a felnőtt infektológia (fertőzőosztály) mellett gyermekinfektológiai osztály is működik.

Az ügyben dolgozókat is próbáltak elérni a két intézményből. Többen elmondták, hogy valóban találtak kanyarós beteget, ezért az osztályon lévő többi páciensnél ellenanyagszintet mértek, akinél pedig indokoltnak találták, beoltották. Mást nem mondhattak, ugyanis – szavaik szerint – ezt az instrukciót kapták a vezetőségtől.

A két intézményt lapunk is próbálta elérni, ám egyelőre nem jártunk sikerrel. Amint megtudunk valamit, frissítjük cikkünket.

Novák Hunor házi gyermekorvos a blogján azt írja, egy 14 hónapos kislány fertőződött meg Budapesten. Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz – fűzte hozzá.

„A fővárosban nagyon rég nem volt kanyaró: most egy 14 hónapos, életkora miatt még nem oltott magyar kislány fertőződött meg, őt jelenleg is az egyik nagy budapesti kórházban ápolják” – fogalmazott. Azt írta, Kulcsár Andrea infektológus, védőoltási szakértő is megerősítette neki az információt.

„Annyit tudunk, hogy a fertőzést szinte biztosan Budapesten kapta el, vélhetően olyan – valószínűleg tünetmentes – emberek fertőzték meg, akik a környező országokban jártak és onnan hurcolták be a fertőzést” – közölte Novák Hunor.

Lapunk csütörtökön megírtra: eddig 2873 egészségügyi dolgozóról derült ki, hogy nem védett megfelelően a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kellett kapniuk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) emellett azt is közölte lapunkkal, hogy a vizsgálati eredmények feldolgozása még folyamatban van, így egyelőre nem végleges a betegséggel szemben védtelen egészségügyi dolgozók aránya.

Az Emmi tájékoztatása szerint február közepéig 18 510 munkavállalót vizsgáltak meg. Számításaink szerint a dolgozók körülbelül 15 százaléka nem volt megfelelően védett a kanyaró ellen. Ennek oka egyébként az lehet, hogy Magyarországon 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, mert úgy gondolták, az is elég. Később kiderült, szinte minden ilyen esetben szükség van második injekcióra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség.

Tavaly egy romániai beteg hozta át a fertőzést a makói kórházba. Márciusban több egészségügyi dolgozó megbetegedett, és zárlatot is el kellett rendelni az intézményben. Abban a hónapban 11 megyéből több mint 30 kanyarógyanús esetet jelentettek. A védtelen egészségügyi dolgozók ingyen kapják az oltást, azonban mindenki másnak, aki csak egy oltást kapott, fizetnie kell a vakcináért, amelynek ára tízezer forint körül mozog.

A kiütéssel és magas lázzal járó kanyaró cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed. A levegőben akár két órán át is életképes a kórokozó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.