Megkezdődtek a miniszteri tárgyalások Szöul és Phenjan között

Kim Dzsongun megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trumppal is.

MTI
2018. 03. 29. 4:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek csütörtökön a miniszteri szintű tárgyalások az Észak- és Dél-Korea közötti április végi csúcstalálkozó előkészítéséről, és közben a tokiói sajtó arról adott hírt, hogy Japán és Észak-Korea között is sor kerülhet csúcstalálkozóra, talán már júniusban. A két Korea közötti miniszteri tárgyalások helyi idő szerint reggel tíz órakor kezdődtek a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. A megbeszélések előtt a dél-koreai küldöttséget vezető Cso Mjunggjon országegyesítési miniszter úgy nyilatkozott: alapos konzultációkat folytatnak Észak-Korea képviselőivel, hogy sikeres legyen a csúcstalálkozó.

Közben az Aszahi Sinbun című tekintélyes japán lap azt írta csütörtökön, hogy már júniusban megtarthatják Abe Sinzó japán miniszterelnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető csúcstalálkozóját, amelyet Tokió kezdeményezett, felajánlva azt is, hogy Japánban rendezzék meg. A kérdést a lap tudomása szerint a minap megvitatták a Kim Dzsongun vezette Koreai Munkapárt ülésén. Szuga Josihide japán kormányfőtitkár kitérő választ adott újságíróknak az erre vonatkozó kérdésre, de azt mondta, hogy Tokió különféle csatornákon, így a pekingi nagykövetségen keresztül is párbeszédet folytat Phenjannal. Japán–észak-koreai csúcstalálkozó utoljára 2011-ben volt.

Az Aszahi Sinbun értesülései szerint Phenjanban fontolóra vették a tárgyalásokat külön mind a hat országgal, amely részt vett az észak-koreai atomválságnak szentelt tárgyalásokon. Közéjük tartozik az Egyesült Államokon, Kínán, Japánon és Dél-Koreán kívül Németország és Oroszország is. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor azt mondta szerdán, hogy orosz–észak-koreai csúcstalálkozó megrendezése nincs napirenden.

Kim Dzsongun a hét elején már felkereste Pekinget, előre nem bejelentett, háromnapos látogatást tett ott, tárgyalt többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel, és megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trumppal is. Kijelentette, hogy „a Koreai-félsziget atommentesítésének problémája megoldható, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok jó szándékkal reagál az erőfeszítéseinkre, és megteremti a béke és a stabilitás légkörét”. Ez volt az észak-koreai vezető első kínai és egyben első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben apja, Kim Dzsonil halála után átvette az ország vezetését.

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Részben a téli olimpia által nyújtott alkalmat kihasználva Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyet Dél-Korea kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal március elején jelentette be, hogy Mun Dzsein dél-koreai államfő és Kim Dzsongun április végén találkozik Panmindzsonban. Előzőleg Phenjanban tárgyalt a dél-koreai elnök küldöttsége, élén Csung Juijonggal, a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetőjével.

A koreai háború 1953-ban nem békekötéssel ért véget, hanem csupán tűzszüneti egyezménnyel, így a két Korea nemzetközi jogilag azóta is háborúban áll egymással. Harmadik alkalommal tartanak csúcstalálkozót: 2000-ben és 2007-ben Kim Dzsongil – Kim Dzsongun apja – tárgyalt dél-koreai elnökökkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.