Megpofozott egy izraeli katonát, nyolc hónapot kaphat a palesztin lány

Az interneten sztárrá váló kamasz büntetését vádalku fejében csökkentették le.

MTI
2018. 03. 21. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan nyolchavi elzárásra ítélik vádalku keretében azt a 17 éves palesztin lányt, aki egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát – közölte szerdán a lány ügyvédje. Gabi Laski elmondta, hogy a vádalku keretében, amelyet még az ügyben ítélkező katonai bíróság elnökének is jóvá kell hagynia, az őrizetben lévő Ahed Tamími már a nyáron hazatérhet.

Tamímit tavaly decemberben vették őrizetbe, miután az izraeli katonák felpofozásának esetét megörökítő videofelvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában. A kamaszlány ellen 12 pontban – egyebek mellett testi sértés és erőszak szítása vádjával  emeltek vádat, amely többévi börtönnel is büntethető. A tárgyalása februárban kezdődött el. Izraeli hírportálok arról számoltak be, hogy Tamími a történtek idején 16 éves volt, a vádalku keretében elismeri bűnösségét, ennek fejében csökkentik az ellene felhozott vádpontokat, így várhatóan nyolc hónapi börtönre ítélik. A róla készült felvétel egyébként részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli.

A lány „rutinos” tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez. A decemberi incidens során Ahed Tamími anyját, majd egyik unokatestvérét is őrizetbe vették az izraeli hatóságok. Laski elmondta, hogy a lány anyja, Nariman esetében hasonló vádalkuról kell a bírónak döntenie, a nőt erőszak szításával vádolják. 

A B’tselem izraeli civil szervezet szerint több mint 300 palesztin kiskorút tartanak fogva izraeli börtönökben. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.