Merkel: meggyőzés révén kell létrehozni az új EU-s menekültügyi rendszert

A menekültkvótákat nem lehet nyomásgyakorlással betartatni, mondta egyebek mellett a német kancellár.

MTI
2018. 03. 16. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a nyomásgyakorlás, hanem a meggyőzés útján kell előrelépni az Európai Unió új menekültügyi rendszere felé – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Stefan Löfvennel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a két ország hasonlóan közelíti meg a menekültügyet, azt az elvet vallják, hogy a védelemre szoruló embereket be kell illeszteni a társadalomba és a munkaerőpiacra, a védelemre nem szoruló embereket pedig vissza kell juttatni hazájukba.

A menekültkvótákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a meggyőzésre kell építeni, és lehetőleg júniusig meg kell állapodni az új rendszerről, amelynek a tagállamok közötti szolidaritás alapján része a terhek méltányos elosztása.

„A méltányos tehermegosztás nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanaz a feladata”, a feladatokat a tagállamoknak „meg kell beszélniük egymással” – tette hozzá Angela Merkel.

A svéd kormányfő kiemelte, hogy a menekültek elosztásának ügyében egyre nagyobb „kompromisszumkészséget” tapasztal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.