NATO: az idegméreg használata nemzetközi normák megszegését jelenti

A katonai szervezet szerint a Szkripallal végző idegmérget még a Szovjetunióban fejlesztették ki.

MTI
2018. 03. 14. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Szkripal a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke és annak lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés a nemzetközi normák és megállapodások egyértelmű megszegését jelenti – közölte nyilatkozatában szerdán az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO).

Mint leszögezték, Nagy-Britannia arról tájékoztatta a katonai szövetséget, hogy az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt vegyület a szovjet időkben kifejlesztett, Novicsok elnevezésű idegmérgek csoportjába tartozik. A támadásért pedig valószínűleg Moszkva felelős, ugyanis Oroszországnak még mindig lehet gyártókapacitása a méreganyag előállítására.

A nyilatkozat szerint a tagországok aggodalmukat fejezték ki, hogy az idegmérget egy szövetséges állam területén használták, amire nem volt példa a NATO megalapítása óta. A szövetségesek szolidaritásukat fejezték ki Nagy-Britanniával, és arra szólították föl Moszkvát, együttműködjön Londonnal, és juttassa el a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) a Novicsok-programjával kapcsolatos információkat. Vegyi fegyverek bármilyen használata veszélyezteti a nemzetközi békét és a biztonságot – nyomatékolta az észak-atlanti szövetség.

Theresa May brit miniszterelnök szerdán Oroszország elleni büntetőintézkedéseket jelentett be a nemzetbiztonsági tanács ülése után, amit a Moszkvának adott ultimátum lejártával hívtak össze.

Egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérletért – mondta a londoni alsóházban a brit miniszterelnök. Kijelentette: London ellenlépésként befagyasztja a Nagy-Britanniában fellelhető orosz állami vagyoneszközöket, ha azokról bebizonyosodik, hogy brit állampolgárok és nagy-britanniai lakosok életének és vagyonának veszélyeztetésére használhatók. May közölte: a brit kormány szerint a Salisburyben történtek azt jelentik, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.