Orbán Viktor szélmalomharcot vívott Brüsszelben

Csak a magyar kormányfőt érdekelte a migráció az uniós csúcson, a többiek inkább a Szkripal-ügyre koncentráltak.

Arató László
2018. 03. 22. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak Orbán Viktor számára szólt ez az állam- és kormányfői találkozó a bevándorlásról, különösen a migránsok szétosztásáról – a brüsszeli EU-csúcs első napján elhangzott politikusi nyilatkozatok alapján ezt bátran ki lehet jelenteni. A többi tagállami vezetőt elsősorban a Salisburyben a brit–orosz kettős ügynök és lánya ellen idegméreggel elkövetett merénylet foglalkoztatta. A britek azonnal kijelentették, hogy az eset hátterében Moszkva áll, az uniós vezetők pedig támogatásukról biztosították Theresa May kormányfőt.

De bármilyen nagy volt is a felháborodás, odáig nem jutott el senki, hogy büntetőszankciókat követeljen Moszkvával szemben. A brit miniszterelnököt arra kérték, hogy minél több bizonyítékot osszon meg a szövetségesekkel. A szolidaritás megnyilvánulásaként Vlagyimir Putyin újraválasztása alkalmából sem Donald Tusk, az Európai Tanács, sem Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke nem gratulált a régi-új orosz elnöknek. Sőt, Dalia Grybauskaite litván elnök azt mondta Brüsszelbe érkezve, hogy

a brit példát követve a litvánok is azon gondolkoznak, hogy orosz diplomatákat utasítsanak ki Litvániából.

A másik, sokakat foglalkoztató téma az Egyesült Államok által bejelentett, fém- és alumíniumtermékekre kivetett vám volt, amelyet március 23-tól kellene fizetni. Az Európai Bizottság készített egy intézkedési tervet, amely három pontból állt: az EU a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) akarja bepanaszolni az Egyesült Államokat; mintegy 15 millió tonnával tervezte csökkenteni bizonyos termékek exportját; és számos amerikai árucikket – például a Harley Davidsont, a kék farmert vagy a bourbon whiskyt – kiegészítő vámmal sújtottak volna. Úgy tűnik azonban, minderre végül nem lesz szükség, mert a délután folyamán olyan hírek érkeztek, hogy

az amerikai adminisztráció listát készített azokról az országokról, amelyek felmentést kapnak a vámfizetés alól – és idetartozik az Európai Unió is.

Ennek hallatán még a napirendet is átrendezték, nehogy az előtt büntessék meg Washingtont, hogy Donald Trump elnök bejelenti a kivételezettek listáját.

Visszatérve a magyar miniszterelnök által több Facebook-videóban is megfogalmazott migrációs fenyegetésre: Orbán Viktor kijelentette, hogy Soros György zsoldoshadserege Brüsszelben is aktív, céljuk „Magyarországot bevándorlóországgá tenni, lebontani a kerítést, és beengedni a migránsokat”. Donald Tusk tavaly ősszel hozta nyilvánosságra az úgynevezett „Vezetők napirendjét”, ami lényegében a következő évek EU-csúcsainak a legfontosabb és döntést igénylő témáit tartalmazza. Már akkor lehetett tudni, hogy

az idei márciusi, vagyis a mostani csúcsnak nem témája a migráció, mert a mindenki – közöttük Orbán Viktor – által tudomásul vett menetrend szerint a menekültügyi rendszer reformjáról idén júniusban kell dűlőre jutniuk a tagállamoknak.

Mindezt azért, mert 2015-ben kiderült, hogy a jelenlegi menekültügyi szabályok nem működnek, így az Európai Bizottság 2016-ban beterjesztette erre vonatkozó javaslatát. Lényege, hogy ha egy tagállam nem képes megbirkózni a megszaporodott menekültkérelmek elbírálásával, akkor arányosan valamennyi tagállamnak kötelező besegítenie.

Mindez semmilyen módon nem érinti sem a legális, sem az illegális bevándorlást. Előbbire már létező szabályok vonatkoznak, utóbbi pedig az EU joga szerint törvénytelen, üldözendő.

A migráció ennek megfelelően érintőleg került szóba. Az ülés elején – szokás szerint – Antonio Tajani EP-elnök mondott beszédet, kitért rá, hogy a tagállamok nem halogathatják tovább a menekültügyi szabályok megalkotását, mert már így is túl sokat vártak az emberek az EU válaszára. Tajani – aki a Fidesszel azonos politikai család, az Európai Néppárt politikusa – hozzátette, hogy ha nem sikerül egyhangúan döntést hozni, akkor kétharmados többséggel kell megtenni. Egyúttal szorgalmazta, hogy az EU fordítson többet a külső határok védelmére és Afrika segélyezésére.

Rögtön ezután a soros elnökség nevében Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök adott tényszerű összefoglalót arról, hogy hol tartanak az egyeztetések a júniusban napirendre kerülő menekültügyi szabályokkal kapcsolatban. Kiszivárgott hírek szerint

a bolgár politikus után Orbán Viktor kért szót, és elmondta, hogy a legfontosabb a külső határok védelme, a migránsok szétosztása pedig nem lehet a megoldás része.

Erre reagált Stefan Lövfen svéd miniszterelnök. Azt mondta, hogy a határok védelme valóban fontos, de közös migrációs politika nélkül nincs jövője Európának. Ezután az állam- és kormányfők elsősorban pénzügyi, adózási, kereskedelmi kérdésekkel foglalkoztak, ahogy előzetesen el is tervezték. A vacsoránál pedig Teresa Mayt hallgatták meg a salisbury-i támadásról, és ekkor vitáztak Törökországgal kapcsolatban is.

Rendkívüli napirendi pontként szerepelt a Facebook-botrány is. Donald Tusk úgy összegezte az állam- és a kormányfők álláspontját, hogy minden vezető számára nyilvánvaló, a polgárok magánéletét és személyes adatait teljes mértékben védeni kell, és tiszteletben kell tartani az uniós és a nemzeti jogszabályokat. Az esti sajtótájékoztatón a migráció kifejezés nem hangzott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.