Orosz EU-nagykövet: Brit katonai laboratórium lehet a méreganyag forrása

A brit külügyi tárca képtelenségnek nevezte a diplomata felvetését.

MTI
2018. 03. 18. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország európai uniós nagykövete szerint egy brit katonai laboratórium lehetett annak az idegméreg-hatóanyagnak a forrása, amellyel a délnyugat-angliai Salisbury városban két hete megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt és lányát. A brit külügyi minisztérium képtelenségnek nevezte a diplomata felvetését.

Vlagyimir Csizsov a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze a gyilkossági kísérlethez. Hozzátette: Oroszországban nincs olyan idegméreg-hatóanyag, amellyel a brit szakértők megállapítása szerint a mérgezést elkövették, „Porton Down viszont alig 13 kilométerre van Salisburytől”.

Porton Downban működik a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja. A brit külügy szóvivőjének vasárnapi nyilatkozta szerint „egy unciányi igazságtartalom sincs” abban a „képtelen” felvetésben, hogy az idegméreg forrása Porton Down lehetett.

A briteken kívül az oroszok szerint még több forrása is elképzelhető a novicsok nevű méreganyagnak. Akár Csehországból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból is származhat – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügy szóvivője szombaton a Rosszija 24 nevű orosz hírtelevízióban. Hozzátette, hogy származási országként az Egyesült Államok sem zárható ki.

Martin Stropnicky cseh külügyminiszter elutasította az orosz vádat, mint említette, mindez bizonyíthatatlan, inkább van szó „szokványos manipulációról”. Karla Slechtová, a védelmi tárca vezetője azt emelte ki, hogy országa betartja a vegyi fegyverek gyártásáról és terjesztéséről szóló nemzetközi megállapodásokat. A Twitteren jegyezte meg: „A vád abszurd, határozottan elutasítom. A kilencvenes évek elején aláírtuk, és azóta is betartjuk a vonatkozó nemzetközi megállapodásokat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.