Putyin a Krím félszigeten kampányolt

Az orosz elnök megszemlélte a közlekedési infrastrukturális beruházásokat.

MTI
2018. 03. 14. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látogatást tett a Krím félszigeten szerdán, az orosz elnökválasztási kampány finisében Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki fölkereste az épülő kercsi hidat, az új szimferopoli repülőtéri terminált, valamint Szevasztopolt.

Putyin nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a félszigetet Oroszországgal összekötő hídnak a gépkocsiforgalmat lebonyolító része még a tervezett év végi határidő, sőt, még a nyári üdülőszezon előtt fölépül. Arkagyij Rotenberg, a beruházást megvalósító, SztrojGazMontazs elnevezésű cég tulajdonosa közölte, a cél már májusra megvalósul, amire az elnök úgy válaszolt, ott lesz az avatáson.

A nyugati szankciólistákon szereplő Rotenberg fölhívta a figyelmet rá, hogy a híd összes alkotóeleme Oroszországban készült. A presztízsberuházásként kezelt, a Krímet az orosz gazdaságba integráló, 19 kilométeres kercsi híd a legnagyobb ilyen átkelő Európában. Jövőre lesz alkalmas a vasúti forgalom áteresztésére. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. Éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

„Döntésükkel önök helyreállították a történelmi igazságosságot, amit a szovjet időkben megsértettek, amikor a Krímet leszakították Oroszországtól” – mondta Putyin Szevasztopolban őt ünneplő emberek csoportja előtt, a 2014-ben megtartott krími népszavazásra, illetve az 1954-es hruscsovi döntésre utalva, aminek következtében a félsziget az ukrán szovjet tagköztársaság része lett.

Az elnökválasztást Oroszországban március 18-án, a Krím Ukrajnától való elcsatolásának – hivatalos moszkvai szóhasználat szerint a félsziget és az anyaország „újraegyesítésének” – negyedik évfordulóján tartják majd meg. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ezt az aktust.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.