Szélsőségesek támadtak a nőnapi felvonulókra Kijevben

A női jogokért és a nemi diszkrimináció ellen tartott felvonuláson mintegy hétszázan vettek részt.

MTI
2018. 03. 08. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélsőjobboldaliak támadtak rá csütörtökön Kijevben a nemzetközi nőnap alkalmából tartott felvonulás résztvevőire, a szervezők előzetes információi szerint legalább öten megsérültek. Az UNIAN ukrán hírügynökség becslése szerint a női jogokért és a nemi diszkrimináció ellen tartott felvonuláson mintegy hétszázan vettek részt.

Az Elég a tűrésből elnevezéssel rendezett megmozdulás végeztével hazafelé igyekvő két résztvevőt megvertek és zöld színű fertőtlenítővel leöntöttek a támadók, egy lánytól pedig erővel elvették a plakátját. Bohdan Novak vinnicjai újságírót a főváros központjában, egy metrómegálló bejáratánál paprikaszpével arcon fújták – hozták nyilvánosságra a menet szervezői Facebook-oldalukon.

Az Ukrajinszka pravda hírportál oldalán közzétett egy Facebookon is publikált felvételt, amelyen szélsőjobboldali férfiak kitépik a felvonuló nők kezéből és szétszaggatják azt a festett vászonplakátot, amely egy meztelen nőt ábrázolt az ukrán címerrel. A felvétel tanúsága szerint mindezt a helyszínen tartózkodó rendőrök tétlensége, sőt látható egyetértése mellett tették.

Olena Sevcsenko, a felvonulás egyik szervezője nyilvánosságra hozta, hogy a rendőrség jegyzőkönyvet vett fel vele szemben, a hatóság szerint ugyanis a meztelen nőt az ukrán címerrel ábrázoló plakát „sértő a nemzet jelképekre nézve”.

Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője az Ukrajinszka pravda érdeklődésére nem tudta megmondani, hányan sérülhettek meg a felvonulás résztvevői közül. A sajtójelentések alapján eddig a támadók közül senkit sem vettek őrizetbe a hatóságok.

Csütörtökön Ungváron is támadás érte a női egyenjogúságot és a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépést szorgalmazó nőnapi rendezvény résztvevőit, a Karpatszka Szics (KSZ) nevű szélsőjobboldali szervezet aktivistái vörös kerítésfestékkel öntötték le őket. Az egyik tüntető szemébe festék került, mentőt kellett hívni hozzá, a rendőrség hét támadót őrizetbe vett – közölték kárpátaljai hírportálok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.