Szkripal-ügy: Magyarország is kiutasít egy orosz diplomatát

Egyre-másra utasítják ki az orosz diplomatákat az EU- és a NATO-tagállamok. Az Egyesült Államokból hatvan oroszt tiltottak ki.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 03. 26. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kiutasít egy orosz diplomatát a Szkripal-ügy miatt – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn közleményben az MTI-vel. Az MTI értesülése szerint az EU-csúcson elhangzottakon túl a kiutasítás összefüggésben lehet Kovács Béla volt jobbikos európai parlament képviselő ügyével is.

Előzőleg az Egyesült Államok hétfőn hatvan, Németország és Kanada négy-négy orosz diplomatát utasított ki, Lengyelország pedig négyet ugyancsak „nemkívánatos személynek” minősített – jelentették be az érintett országok gyakorlatilag egymással egy időben, miközben több más nyugati szövetséges ugyancsak diplomáciai akciót tervez.

Szergej Szkripal egykori orosz kém és lánya angliai megmérgezése után – melyért a londoni diplomácia Oroszországot teszi felelőssé –, úgy tűnik, nemcsak hogy nem csillapodnak a kedélyek, de egyre komolyabb a feszültség az Egyesült Királysággal szolidaritást vállaló országok, illetve Moszkva között. Egyre helytállóbb tehát az „új hidegháború” kifejezés, és egyelőre nem látszik, merre lehet a kiút.

Lépett Románia is: a bukaresti külügy nemkívánatosnak nyilvánította Oroszország bukaresti nagykövetségének egyik diplomatáját. A tárca hétfői közleményében úgy vélekedett, hogy a Salisbury városában elkövetett mérgezéses támadás „fenyegetést jelent a kollektív biztonságra és a nemzetközi jogra”.

„Mostanáig tizennégy európai uniós tagállam döntött úgy, hogy orosz diplomatákat utasít ki” – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki azonban konkrét országokat nem nevezett meg. Annyit azért tudni, hogy az eddig felsoroltakon kívül Párizsban négy, Rómában két, Koppenhágában szintén két orosz diplomata kiutasítását jelentették be.

Időközben a kanadai külügyminisztéium is bejelentette, négy orosz diplomatát utasítanak ki, szolidaritást vállalva az Egyesült Királysággal. A kanadai kormány közleménye ugyanakkor leszögezi: a kiutasítottakat hírszerzőként vagy olyan személyekként azonosították, akik diplomáciai státuszukat arra használták fel, hogy aláássák Kanada nemzetbiztonságát, vagy beavatkozzanak a demokratikus folyamatokba.

Kanada megtagadta Oroszország kérését három személy diplomáciai státuszának megadására is. Ugyanakkor hangsúlyozták: Ottawa \"változatlanul elkötelezett a párbeszédre és az együttműködésre Oroszországgal azokon a területeken, amelyeken közös kihívásokkal kell szembenézni\".

A Bloomberg a hétvégén szellőztette meg először, hogy Donald Trump tanácsadói javaslatára bele fog menni a kiutasításokba, már csak azért is, mert tudta, Németország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia, Csehország, Írország, Észtország, Lettország, Litvánia és Bulgária is hasonló lépésre készül. Közleményében a Fehér Ház leszögezte: a döntés „az Egyesült Államokat biztonságosabbá teszi, mert csökkenti Oroszország képességét, hogy kémkedjen amerikaiak után és Amerika nemzetbiztonságát fenyegető fedett műveleteket hajtson végre”.

Beszédes, hogy nem csak a Moszkvával szemben hagyományosan ellenségesebb Lengyelország vagy a balti államok akarják keményen szankcionálni az oroszokat, de a Putyinékkal általában ésszerű megállapodásokra hajló Németország is beállt a sorba.

De az orosz diplomatákat kiutasító országok között természetesen ott van Ukrajna is, ők tizenhárom személyt tettek tiltólistára.

Hozzá kell tenni: egy, az AFP-nek nyilatkozó, névtelen diplomáciai forrás a múlt héten arról beszélt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt az, aki javasolta az EU-nagykövet visszahívását Moszkvából konzultációra.

Határozott tiltakozását fejezi ki Oroszország amiatt, hogy egy sor EU- és NATO-tagállamból orosz diplomatákat utasítottak ki – közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca. A külügyminisztériumban az orosz RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az elkövetkező napokban adandó orosz válasz minden ország esetében szimmetrikus lesz. 

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke „mocskos és aljas játéknak” nevezte az orosz diplomaták kiutasítását.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet Wess Mitchellnél, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkáránál fejezte ki határozott tiltakozását a 60 orosz diplomata kiutasítása miatt. Hangsúlyozta: nincs rá bizonyíték, hogy Oroszország beavatkozott volna a Szkripal-ügyben folytatott nyomozásba, mint ahogy arra sem, hogy köze lenne a salisbury-i gyilkossági kísérlethez.

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy hazánk készül-e szövetségeseinkhez hasonló kiutasításokra, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket. Szintén kerestük az ügyben a budapesti orosz nagykövetséget, ők azt válaszolták, nem kívánják kommentálni az ügyet, kérdéseinkkel forduljunk a magyar külügyminisztériumhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.