Tényellenőrző körúton voltunk Brüsszelben: hiába kerestük a kormánymédia migránshordáit

Utánajártunk, hogy mennyi a valóságtartalmuk a migránsellenes riportjaiknak.

Arató László
2018. 03. 18. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három-négyszáz, ismeretlen személy azonosságú afrikai migráns szállta meg Brüsszelben a Maximilian parkot – legalábbis ezt írta kedden az Origo.hu. A kormánypárti hírportál szerint legalább egy éve okoz feszültséget mindez Belgiumban, állításaik alátámasztására a Daily Mail tavaly augusztusi cikkére hivatkoznak. A brit lap hét hónappal ezelőtti riportjában azonban szó sem volt arról, hogy ebben a parkban 3-400 migráns lenne, akkor migránsok tucatjairól írtak. Felkerestük mi is a Maximilien parkot, amely a bevándorlási hivatal, illetve az egyik vasút- és buszpályaudvar szomszédságában van. A parkban az elmúlt két és fél évben folyamatosan voltak bevándorlók, menekültek, a csúcsidőszak természetesen 2015 nyara volt, amikor sátortábort építettek és üzemeltettek helyi civilek. Ősszel a tábort felszámolták, lassan a menekültek is elfogytak, helyettük gazdasági bevándorlók érkeztek. A rendőrség azonban egyre keményebben lépett fel, rendszeresek voltak a razziák, a migránsokat pedig őrizetbe vették, majd kiutasították. Az elmúlt hónapokban rendszeresen 10-20 személy éjszakázott a parkban vagy annak környékén, a kapualjakban, de rövid időn belül továbbálltak vagy elfogták őket. Az Origón megjelent cikket követő napokban a beharangozott 3-400 migráns helyett egyetlenegyet sem találtunk a parkban. Ottjártunkkor hárman töltöttek hosszabb időt ezen a helyen: két fiú focizott, egy munkás pedig fát ültetett. Nem sokkal arrébb, a bevándorlási hivatal előtt kordonok voltak, sorban álláshoz a kérelmezők számára, most azonban senki sem akart ügyet intézni.

Belgiumban komoly vitát váltott ki, hogy a belga állam megegyezett Szudánnal, és több ezer illegális bevándorlót toloncoltak vissza. A hírek szerint azonban az afrikai országban ezeket az embereket megkínozták, ezért tüntetéseket szerveztek a belga kormány és a menekültügyi államtitkár, Theo Francken ellen.

Miközben az Origo több száz migránst képzelt egy parkba, a Pesti Srácok című kormányhű portál közel húszperces, világvége-hangulatú videoriportot készített, majd március 12-én publikált Molenbeekről. Arról a negyedről, ahol a párizsi és brüsszeli terrortámadásokat eltervezték, és ahol számos terroristát is elfogtak, mecseteket zártak be, szélsőséges hitszónokokat vettek őrizetbe. A riport szerint Molenbeek no-go zóna, a lakosság 90 százaléka muszlim, rendőr nincs. Mindehhez képest a két újságírót láthatóan semmilyen atrocitás nem érte, és valószínűleg elkerülte figyelmüket a rendőrség meglehetősen nagy épülete, amely száz méterre van attól a tértől, ahol szerintük erőszakosan árulták az olajbogyót a piacon a muszlimok. Ami a számokat illeti: Molenbeek lakosainak 40 százaléka muszlim (főlek török és marokkói), Belgium lakosságának pedig 6,5 százaléka követi az iszlámot. A riportban öt belgát szólaltattak meg, egyikük sem gondolta úgy, hogy no-go zónában élnének, vagy társadalmuk végnapjait élné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.