Több mint 4 millió dollár egy kerámiatálért

Az ezeréves ritkaság egy New York-i árverésen kelt el.

MTI
2018. 03. 26. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásokat felülmúlva 4,2 millió dollárért (egymilliárd forintért) kelt el egy ritka antik kínai kerámiatál a Christie’s New York-i árverésén. A fekete mázas, sárgásbarna csíkos Ding tál, amely az Északi Szung-dinasztia (960–1127) korából származik, az árverési ház legértékesebb kikiáltási tétele volt a szombaton zárult New York-i Ázsiai Művészeti Héten. A Christie’s „múzeumba illő” darabként írta le a kerámiaritkaságot, amelyért előzetesen 4 millió dolláros leütési árat vártak.

Mindössze három fekete mázas, sárgásbarna csíkos tál létezéséről tudnak a szakértők: egy a cambridge-i Harvard Művészeti Múzeumban, egy másik pedig a tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban található. A Christie’s által elárverezett darab az egyetlen, amely jelenleg gyűjtők számára is elérhető.

Az ősi tál az északi Hopej tartománybeli Ding megyéről kapta a nevét, ahol a kerámiaedényeket készítették. Az árverési darab a szakértők szerint a társadalmi elit egy tagjáé lehetett tekintettel egészen különleges minőségére. A tálat feltehetőleg a teázás szertartásához használták, mivel a Szung-dinasztia idején terjedt el a fehér tea élvezete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.