Tömegtüntetések az Egyesült Államokban a fegyveres erőszak ellen

A washingtoni tüntető tömeget a legutóbbi, floridai iskolai tömegmészárlás túlélői vezetik.

Molnár Csaba
2018. 03. 24. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diákok és a velük szimpatizálók százezrei vesznek részt Egyesült Államok-szerte a fegyveres erőszak elleni felvonulásokon. A washingtoni tüntető tömeget a legutóbbi, floridai iskolai tömegmészárlás túlélői vezetik. A tüntetéseket a March for our Lives (Felvonulás az életünkért) elnevezésű fegyverellenes mozgalom szervezte, írja a Guardian.

A központi, washingtoni tüntetéshez kapcsolódóan több mint nyolcszáz felvonulást rendeznek szerte a világon, például Londonban, Tokióban, Mumbaiban a több száz egyesült államokbeli helyszín mellett. A szervezők azt remélik, hogy ez a tüntetés lesz a legnagyobb Washingtonban a vietnami háború ellen tiltakozó felvonulások óta.

A tüntetésen központi szerepet játszó tizenéves fiatalok a szüleik generációját próbálják rászorítani arra, hogy ténylegesen töröljék el a fegyveres erőszakot a társadalomból. A felszólalók nagyobb részt fegyveres erőszak túlélői, illetve lelőtt fiatalok hozzátartozói. A 17 éves Edna Chavez például elmondta, hogy a bátyját megölték, ő maga pedig előbb tanulta meg, hogy a lövések hallatán le kell kuporodnia földre, minthogy olvasni tudott volna.

Egy sorstársa, a chicagói gimnazista Trevon Bosley, akinek bátyját ugyancsak megölték, így szólt: „Azon fiatalok nevében beszélek itt, akik félnek, hogy lelövik őket a benzinkúton, a moziban, a buszmegállóban a templomban vagy éppen az iskolában.” Yolanda Renee King, Martin Luther King Jr. unokája nagyapja emlékét idézve így szólalt meg: „Van egy álmom, mégpedig az, hogy ebből elég volt. És az, hogy meg kell tisztítanunk a világot a fegyverektől. Pont.”

Donald Trump elnök eközben pedig a floridai West Palm Beachben lévő golfklubjában piheni ki a nehéz hét fáradalmait. A franciaországi terrortámadás áldozatairól megemlékezett a Twitteren, de a washingtoni tüntetésről egy szót sem ejtett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.