Trumpék támogatják Londont abban, hogy kiutasítsa az orosz diplomatákat

Washington szerint is Oroszország felelős a volt orosz kettős ügynök ellen elkövetett támadásért.

MTI
2018. 03. 15. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington támogatja London döntését az orosz diplomaták kiutasításáról – jelentette be szerda esti közleményében a Fehér Ház, írja az MTI.

A közlemény leszögezi, hogy az Egyesült Államok osztja a brit kormány álláspontját, miszerint Oroszország a felelős az Egyesült Királyságban élő volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és a lánya ellen idegméreggel elkövetett támadásért, és ezért támogatja a 23 orosz diplomata kiutasítását brit földről.

A Sarah Huckabee Sanders szóvivő által aláírt kommüniké hangsúlyozta azt is: a támadás „illeszkedik ahhoz a magatartáshoz, amellyel Oroszország semmibe veszi a törvények szabályozta nemzetközi rendet, világszerte aláássa országok szuverenitását és biztonságát, valamint megpróbálja rombolni és lejáratni a nyugati demokratikus intézményrendszert és folyamatokat”.

Szerdán délután az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a brit állásponttal egyetértve már kifejtette, hogy a merényletkísérletért Oroszországot tartják felelősnek.

„Az oroszok mostanában arra panaszkodtak, hogy túl sokat kritizáljuk őket – mondta Haley, hozzátéve: ha az orosz kormány felhagyna azzal, hogy ellenségeit vegyi fegyverekkel ölje meg, ha nem támogatná tovább szíriai szövetségesét a szíriai gyermekeket gyilkoló vegyi fegyverek alkalmazásában, valamint ha Oroszország együttműködne a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel, és minden információt átadna a most használt idegméregről, akkor abbahagynánk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.