Ügyészség: Bűncselekmények motorja a spanyol király sógora

A rokont első fokon tavaly februárban ítélte több mint hatéves szabadságvesztésre a mallorcai bíróság.

MTI
2018. 03. 21. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Urdangarint 2017 februárjában a mallorcai bíróság több mint hatéves szabadságvesztéssel és 12 ezer eurós (több mint 157 millió forintos) pénzbírsággal sújtotta, mert bizonyítottnak látta, hogy a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa Diego Torres segítségével.

A nem jogerős ítélet ellen a felmentés reményében fellebbezett az egykori profi kézilabda-játékos és olimpikon Urdangarin, míg az ügyészség szigorítást javasolt.

A legfelsőbb bíróság előtt az ügyész most azt kérte: a férfi büntetését 10 éves szabadságvesztésre növeljék.

Mario Pascual Vives védőügyvéd a tárgyaláson ügyfele ártatlansága mellett érvelt, mind a hét vádpontban vitatva a mallorcai bírósági döntést. Mint mondta, Urdagarint már a társadalom és a sajtó is elítélte.

Bírósági források szerint a legfelsőbb bíróság határozatára napokat vagy akár heteket is kell várni.

VI. Fülöp uralkodó sógora szabadlábon várja a döntést. Jelenleg is a svájci Genfben tartózkodik, ahol öt éve él feleségével, Krisztina hercegnővel és négy gyerekükkel.

A sikkasztási botrány 2011-ben robbant ki, amely megtépázta a királyi család hírnevét. Vádlott volt az ügyben a hercegnő is, akit végül felmentettek a kétrendbeli adócsalás vádja alól.

Az ügyben szereplő 17 vádlott közül 7-et talált bűnösnek tavaly a bíróság, közülük hárman kaptak börtönbüntetést: Inaki Urdangarin, Diego Torres és Jaume Matas, a Baleár-szigetek volt elnöke. Utóbbi kettő szintén fellebbezett az ítélet ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.