Videóvallomást rögzített a texasi robbantó, mielőtt magával is végzett

Egyelőre semmi nem utal terrorizmusra, a 23 éves Mark Conditt valószínűleg saját problémáival nem tudott megbirkózni.

MTI
2018. 03. 22. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A texasi robbantások elkövetője videovallomást rögzített, mielőtt szerdán felrobbantotta magát. A 23 éves Mark Conditt – aki munkanélküliként élt az Austin melletti Pflugerville városkában –, a mobiltelefonján rögzítette mondandóját. Részletesen beszélt arról, hogyan készített összesen hét robbanószerkezetet, amelyek közül öt fel is robbant (egyet a rendőrök hatástalanítottak, a hetedikkel pedig önmagát robbantotta fel, amikor a rendőrök körülvették).

Brian Manley, az austini rendőrség vezetője újságíróknak azt mondta: a fiatal férfi szót sem ejtett terrorizmusról, sem valaki vagy valami iránti gyűlöletről. „Egy önmagával küszködő, súlyos magánéleti problémáktól szenvedő fiatal férfi jajkiáltása volt ez, aki a saját életének kihívásait sorolta a 23 perces vallomásban” – fogalmazott a rendőrfőnök, aki vallomásnak minősítette a Mark Conditt telefonján talált videót. Bár a rendőrség tovább vizsgálódik, hogy volt-e tettestársa, szinte bizonyos, hogy Conditt valamennyi bombát egymaga készítette, a Home Depot nevű barkácsboltban vásárolt anyagokból.

A Los Angeles Times című lap információi szerint a rendőrség egy listát is talált, amelyen azoknak a nevei szerepeltek lakcímeikkel együtt, akik ellen Conditt további merényleteket akart elkövetni. Egyikük Michael McCaul texasi republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke volt.

A rendőrség az egyik merénylet helyszínén, egy boltban és az előtte felszerelt kamerák segítségével találta meg a férfit. Ám amikor az autójához közeledtek, hogy letartóztassák, Mark Conditt felrobbantotta magát.

A halálos áldozatokat is követelő robbantássorozat március 2-a óta tartotta rémületben Texast. A nyomozás 2013 – a bostoni maratoni futóversenyen elkövetett bombarobbantásos merénylet – óta a legkiterjedtebb és legszélesebb körű nyomozás volt az Egyesült Államokban. Mintegy 500 detektív vett részt benne, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges szakemberei is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.