Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Az ENSZ-hez fordult a korrupció miatt elítélt volt brazil elnök

Lula da Silvának már be kellett volna vonulnia a börtönbe, de még egy utolsó szalmaszálba kapaszkodik.

MTI
2018. 04. 06. 19:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához fordult segítségért pénteken a korrupció miatt elítélt Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia, amíg ki nem merítette az összes jogorvoslati lehetőséget.

A brazil legfelső bíróság csütörtökön elutasította a volt brazil államfő kérését, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia az októberi elnökválasztásig, amelyet várakozások szerint könnyűszerrel megnyerne. Lula ügyvédei szerint addig nem lehet börtönbe küldeni a politikust, amíg ki nem merítette az összes jogorvoslati lehetőséget.

Az Emberi Jogi Bizottsághoz benyújtott kérvényben az ügyvédek azzal érveltek, hogy a brazil legfelső bíróságnak csak szűk, 6:5-ös többséggel sikerült a döntést meghoznia, ezért szükség van arra, hogy egy független bíróság megvizsgálja, nem sérült-e az ártatlanság vélelme Lula ügyében.

A bizottság ki fogja értékelni a kérelmet – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Julia Gronnevet szóvivő, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. Ha az emberi jogokat védő testület úgy ítéli meg, hogy a hozzá segítségért folyamodó személyt jóvátehetetlen kár fenyegeti, sürgős intézkedések megtételét kérheti az adott országtól annak megakadályozására.

A volt brazil államfőnek helyi idő szerint délután öt órakor kellett volna megjelennie a curitibai szövetségi rendőrség előtt, ám két órával a határidő lejárta után még mindig a fémipari dolgozók szakszervezetének Sao Pauló-i székhelyén tartózkodott.

A bíróság tavaly júliusban korrupció és pénzmosás miatt első fokon kilenc és fél évi börtönnel sújtotta a volt elnököt. Az idén januárban a fellebbviteli bíróság már tizenkét éves és egy hónapos büntetést szabott ki rá.

A bíróság bizonyítva látta, hogy Lulát megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat. A vesztegetési ügyben 2014-ben indított, Autómosó néven elhíresült eljárássorozat kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt robbantott ki Brazíliában.

Kiderült, hogy számos óriásvállalat fizetett kenőpénzt politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras versenytárgyalásainak megnyerése céljából. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában.

Az őt érő vádak ellenére Lulát tartják az októberi brazil elnökválasztás legnagyobb esélyesének. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Lula, aki 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget, a szavazatok 37 százalékát szerezhetné meg, míg konzervatív kihívója, Jair Bolsonaro 18 százalékon áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.