Befejezte pakisztáni látogatását Malala Yousafzai

A Nobel-békedíjas nőjogi harcos ellen 2012-ben a tálibok merényletet követtek el.

MTI
2018. 04. 02. 6:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Malala Yousafzait szállító konvoj megerősített biztonsági intézkedések közepette hajtott az iszlámábádi szállodából a repülőtérre. A huszonegyedik évében lévő egyetemista köszönetet mondott a pakisztáni vezetőknek a katonai helikopterért, amely a hétvégén elszállította az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben lévő szülővárosába, Mingorába.

A négynapos látogatás után Twitter-oldalán azt írta, hogy számára ez a világon a legszebb hely.

Hétfőn Mahmudul Hassan, Malala Yousafzai nagybátyja azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy unokahúga kellemes és emlékezetes élményekkel távozik Pakisztánból, de visszatér Angliába, mert ott akarja befejezni a tanulmányait.

A Nagy-Britanniában élő, az Oxfordi Egyetemen tanuló lány csütörtökön érkezett meg Pakisztánba. A fővárosban találkozott Shahid Khaqan Abbasi kormányfővel, és rövid nyilatkozatot tett az állami televízióban.

Malala már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok 2012-ben követtek el ellene merényletet: fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért.

Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa. Malala Yousafzai azt tervezi, hogy tanulmányai befejezése után Pakisztánban fog letelepedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.