Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Fokozódó konfliktus a Gázai övezetnél, négy ember meghalt

Négyen meghaltak és százötvenre emelkedett a sebesültek száma a Gázai övezet határán az izraeli hadsereg és a palesztinok között pénteken kiújuló összecsapásokban – jelentette az izraeli sajtó.

MTI
2018. 04. 06. 16:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli 10-es csatorna kereskedelmi televízió úgy értesült, hogy a sebesültek közül öt ember állapota súlyos. A csatorna az előző hetinél kevésbé komolynak ítélte meg az összecsapásokat. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet szerint ezúttal a kő és az gumiabroncs mellett Molotov-koktélt is dobtak az izraeli katonák felé a tiltakozó palesztinok.

Az izraeli hadsereg a határ mentén öt helyen számolt be rendbontásról, s bejelentette, hogy tömegoszlató eszközöket, és ha szükséges, lőfegyvert is használni fog a határsértőkkel szemben.

A palesztin tiltakozók gumiabroncsot gyújtottak fel a határ mellett, ami miatt sűrű füst gomolygott a környéken. A füsttel – és tükrökkel – az izraeli mesterlövészeket igyekeztek megzavarni. Az izraeli biztonsági hatóságok pedig zárt katonai övezetté nyilvánították a határ környékét, ahová csak katonai engedéllyel lehet bemenni.

Mahmúd az-Zahar, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet szóvivője meglátogatta a tüntetőket, és nekik mondott beszédében megfenyegette az izraeli katonákat, hogy ha az övezet belsejére támadnak, akkor a Hamász válaszul mélyen Izraelt fogja célba venni.

A múlt héten legalább 16 palesztint lőttek agyon izraeli katonák a határnál kezdődő tiltakozások során. A Hamász ugyanis arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a „fojtogató izraeli blokád” ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjükre és otthonukba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket.

Arra ugyan az izraeli hadsereg és a szervezők is felszólították az embereket, hogy maradjanak biztonságos távolságban az izraeli határtól, de sok feldühödött fiatal figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést.

Az izraeli hadsereg akkor arról adott számot, hogy a határnál több ezer palesztin gyűlt össze, aki kővel dobálta meg az izraeli katonákat, és égő gumiabroncsot gurított feléjük. Az izraeli katonaság szerint tömegoszlató eszközöket vetettek be, és a „fő felbujtókra” nyitottak tüzet, emellett két palesztin szerintük lőfegyverrel támadt az izraeli katonákra, ezért lőtték le őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.