Kábítószer-csempészés miatt fogták el az egykori gerillavezért

A kolumbiai elnök közölte: nem fog tétovázni Seuxis Hernández Solarte kiadatásával.

MTI
2018. 04. 10. 6:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington kérte a volt gerillavezér, Seuxis Hernández Solarte, alias Jesús Santrich kiadatását.

A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos kijelentette, hogy nem fog tétovázni az egykori lázadó vezető kiadatásával, ha megtörtént a szokásos bírósági tárgyalás és elegendő bizonyíték gyűlt össze ellene.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) mintegy másfél éve, 2016 novemberében békét kötött a központi kormánnyal, pontot téve a mintegy 50 évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus végére. A békemegállapodás betartását és a gerillák leszerelését egy ENSZ-misszió felügyelte, és megsemmisítette a FARC által beszolgáltatott összes fegyvert.

A szembenállást lezáró békeegyezmény ugyanakkor legalább 10 helyet szavatol 2026-ig a FARC-nak a törvényhozásban, az egyik képviselői mandátumra éppen Santrichot szemelték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.