Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Választás Londonban: hosszú sorállás, korrekt ügyintézés

A brit fővárosban élő olvasónk nem árulta el, hogy kire szavazott.

Hajdú Péter
2018. 04. 08. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londoni olvasónk, Katalin és három társa háromnegyed tizenegykor álltak be a magyar nagykövetség előtt hosszan, mintegy 200 méteren kígyózó sorba, s csaknem másfél órás araszolást követően tudták leadni szavazataikat. Az idő ugyan viszonylag hűvös volt, mégis nyugodtan, békésen vártak a sorukra a szavazni szándékozók. Kérdésünkre elmondta, négyük közül hárman Londonban tanulnak, dolgoznak, negyedik társuk pedig Newcastle-ből utazott órákat a londoni követségre, hogy leadhassa a szavazatát.

Korábban Katalin haza akart jönni a választás idejére, de karácsonykor, amikor volt gimnáziumi osztálytársaival találkozott itthon, megegyeztek, hogy Londonban közösen adják le voksaikat. Lett volna egy ötödik osztálytársuk is, aki szintén a követségen szeretett volna szavazni, de szakdolgozatát írja, szintén Newcastle-ban, s ezért nem tudott eljönni.

Katalin elmondta, a szavazás nagyon korrekt volt, négyszer-ötször is felhívták a figyelmüket arra, hogy feltétlenül ragasszák le a borítékot, mert az feltétele az érvényességnek. Olyan nagy volt a tömeg, hogy ideiglenes szavazófülkéket is munkába kellett állítani a követség alkalmazottainak. Volt olyan ideiglenes fülke is, amelyeket dobozokkal választottak el a többitől, hogy biztosítsák a voksolás titkosságát. „Ha jól számoltam, legalább harminc fülkében adhatták le szavazataikat az emberek” – tette hozzá.

De bármennyire igyekeztek is a szavazatszedők, nem győzték a folyamatosan növekvő tömeget, így mire Katalin és társai leadták voksukat, a sor hossza minimum megduplázódott. Becslésük szerint legkevesebb három órát kell várnia, aki akkor a sor végén állt, s le szerette volna adni voksát. Noha negyed egy körül az eső is elkezdett esni, nem lehetett olyat látni, aki megunta volna a sorban állást. Pedig amikor elindultak hazafelé, már a belvárosi Westminster Cathedral Halltól a Victoria állomásig s még azon is túl, a mellékutcában is álltak a szavazásra várók.

Hogy kire szavazott, azt Katalin és osztálytársai sem árulták el. Egyébként a sorban állás közben a többi szavazó sem nagyon beszélt arról, kit szeretne Magyarország élére, vagyis hogy kire adja a voksát, inkább az időjárásról és egyéb semleges témákról folyt a szó.

Párizsban szintén sorba kellett állni a szavazóknak, ha nem is olyan hosszan, mint a brit fővárosban. A 444.hu cikke szerint a francia fővárosban volt, aki a maratonról, futóruhában érkezett a szavazóhelyiséghez.

A Hír TV tudósítása szerint Németországban és Brüsszelben sem volt történt fennakadás, bár ezeken a helyszíneken is sorba kellett állni: fél-egy órás várakozás után jutottak az urnákhoz az emberek.

A választásról szóló cikkeinket ide kattintva, a percről percrét pedig itt olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.