Washington riasztónak nevezi a Dúma elleni feltételezett vegyi támadást

„A szíriai kormányt és a háttérből támogatást nyújtó Oroszországot felelősségre kell vonni.”

MTI
2018. 04. 08. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium riasztónak nevezte szombat éjjel kiadott közleményében a szíriai Dúma városa ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást. A tárca közleményében hangsúlyozták: ha bebizonyosodik, hogy a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta legnagyobb városában, Dúmában azért haltak fulladásos halált mintegy negyvenen, mert a város ellen valóban vegyifegyver-támadást követtek el, akkor erre a nemzetközi közösségnek választ kell adnia.

„Ha ezek a híradások igazaknak bizonyulnak, akkor ez riasztó és azonnali választ követel a nemzetközi közösségtől” – olvasható a Heather Nauert szóvivő által aláírt dokumentumban. A szóvivő egyben leszögezte: „a szíriai kormányt és a háttérből támogatást nyújtó Oroszországot felelősségre kell vonni, és minden további támadásnak azonnal elejét kell venni”. A külügyi állásfoglalásban egyúttal hangsúlyozták: „a szíriai rezsimnek nyújtott rendületlen segítsége miatt végső soron Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a brutális támadásokért”.

Szombaton a katari al-Dzsazíra hírtelevízió arról számolt be, hogy a szíriai lázadók utolsó fészkeként számon tartott Dúmában mérgező és veszélyes klórgázt vetettek be. Az azonban nem derült ki, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség tagadta a támadás tényét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.