Hollandiában elfogták egy szíriai iszlamista csoport feltételezett volt parancsnokát

Hollandiában elfogták az Ahrár as-Sám nevű szíriai iszlamista lázadócsoport feltételezett volt parancsnokát egy menekültszálláson – közölte a holland ügyészség pénteken.

Forrás: MTI2019. 10. 25. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 29 éves férfit háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával vették őrizetbe még kedden. A férfi állítólag egy megölt harcos tetemével pózolt egy felvételen, és egy másik holttestet pedig megrugdosott a Hama tartományban a 2015-ben zajlott harcok idején.

A holland vádhatóság szerint a gyanúsított annak idején az Ahrár as-Sám terrorszervezet egyik parancsnoka volt.

A férfi októberben jelentkezett az egyik hollandiai menekültközpontban, de már korábban is felfigyeltek rá a német hatóságok, amikor 2015-ben rövid ideig ott regisztráltatta magát menedékkérőként.

A gyanúsított őrizetét az illetékes holland bíróság pénteken két héttel meghosszabbította.

Az ügyészség szerint a férfit a YouTube videómegosztó oldalon közzétett egyik felvételen is látni lehetett, amint a rivális harcosok haláláról énekelt, kutyáknak nevezve őket.

A holland és a nemzetközi jog értelmében is a férfi feltételezett tettei a háborús konfliktusok áldozatainak személyi méltóságához fűződő jogának megsértését testesítik meg. Az 1949-es genfi egyezmények szerint az ilyen bűncselekmények elkövetőit akkor is felelősségre vonhatja Hollandia, ha azokat nem a területén követték el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.