A cseh képviselőház intézkedéscsomagot fogadott el a járvány gazdasági hatásai ellen

Szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány következményeinek kezelésére keddi rendkívüli ülésén a cseh képviselőház.

Forrás: MTI2020. 03. 24. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 200 tagú parlamenti alsóház, amely a járványra való tekintettel az erőviszonyokat leképezve mintegy a felére csökkentett képviselőszámmal tárgyalt, az ülés elején jóváhagyta Radek Vondrácek házelnök azon javaslatát, hogy a kormány előterjesztéseit gyorsított eljárással tárgyalják. Az ellenzéki pártok már az ülés elején közölték, hogy bár saját kiegészítő javaslatokkal is előállnak, de támogatni fogják a kormány előterjesztéseit.

A képviselőház a késő esti szavazáskor jóváhagyta egyebek között a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy a költségvetési hiányt az idei évre tervezett 40 milliárd koronáról 200 milliárd koronára emeljék. Alena Schillerová tárcavezető szerint az állam bevételei az idén 89,9 milliárd koronával lesznek kisebbek a tervezettnél, míg a kiadások 70,2 milliárd koronával magasabbak lesznek. A vitában elhangzott: nem kizárt, hogy ezek az adatok még módosulni fognak.

Elfogadták a munkaügyi és népjóléti tárca előterjesztését, hogy az iskolai oktatás szüneteltetésének egész idejére a 13 éven aluli gyerekekre felügyelő szülők átlagfizetésük 60 százalékának megfelelő állami térítést kapjanak. Normális helyzetekben ez a támogatás kilenc napig jár.

A kisvállalkozókat az állam hat hónapig, márciustól augusztusig, felmentette a minimális egészségügyi és a nyugdíjalapi járulékok befizetésétől.

Robert Plaga oktatásügyi miniszter szerint az iskolák újranyitásával legkorábban május második felében lehet számolni. Amennyiben az iskolák június elsejéig megnyílnak, akkor a középiskolai érettségi vizsgákra a nyitástól számított három hét múlva kerül sor, korlátozott tantárgyszámban. Ha az iskolák később nyílnak meg, akkor az érettségik elmaradnak, és diákok az utolsó három félév jegyeinek az átlagát kapják érettségi bizonyítványukon.

A képviselőház által elfogadott törvényjavaslatokat a parlament felsőháza, a szenátus szerdán tárgyalja meg szintén rendkívüli ülésen. A testületben képviselt pártok szintén előre jelezték, hogy támogatni fogják a kormány intézkedéscsomagját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.