Indiában rekedt a magyar lány

Végh Attila
2020. 03. 30. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában rekedt a nemrég elrendelt totális karanténban egy budapesti lány. Hatvan kilométerre lakik attól a reptérről, ahová talán majd a német hadsereg küld a napokban egy szállítógépet a kint rekedt európai turistákért, de nem lehet tudni, hogyan fognak odaérni reptérre. Indiában megszűnt a tömegközlekedés, sőt, maga a közlekedés is, a rendőrök senkit nem engednek az utakra.

Segítségkérő levélben értesített az indiai állapotokról barátait egy kint rekedt magyar lány. B. Kinga egy budapesti kórus énekese hindu zenészek meghívására turistaként lett az Indiában elrendelt karantén foglya. Készülne haza, de közben szomszédjai szóltak, pesti lakásának tönkrement a kazánja. Ha hazaér nem lesz fűtés, meleg víz, kellene majd egy szerelő, hisz külföldről érkezőként hetekig házi karanténba kényszerül itthon is. Budapesti barátait arra is megkérte, vásároljanak be neki tartós élelmiszerekből, amikor kiutazott nem készült fel a járványra, nincs otthon semmi tartalékja.

Azt nem tudja, mikorra, mert mint mondta, Indiában most csak az a biztos, hogy senki nem tud semmit. Három napja leállították a buszokat, vonatokat, bezárt minden üzem, bolt, nincs élelem, gyógyszer. Az emberek nem mehetnek az utcára, egyenruhás és civil rendőr járőröznek mindenütt, aki a totális kijárási tilalmat megszegi azt kérdezés nélkül, méteres bambusz rudakkal – elvégre a vírusveszély tartózkodási távolságot kíván – verik hátba. akadozik az áramszolgáltatás is, korlátozták a vízhasználatot, a média csak a kormányrendeleteket sugározza, híreket nem.

Az európai turisták interneten, telefonon tartják a kapcsolatot, a még működő szállodákba összegyűlve, a kisebb panziókat már el kellett hagyniuk. Német turisták jelezték, a napokban egy katonai szállító repülőgép indul értük a nürnbergi légibázisról melyre az Európai Unió tagállamaiból érkezőket is felengedik. A gép pontos érkezéséről még nincs hír, de Kinga és társai azt sem tudják, hogyan fognak majd eljutni a közel 60 kilométerre levő reptérig, hiszen a taxitársaságok sem működnek. Az indiai rendőrségtől kértek segítséget, hogy ha hírt kapnak bérelhessenek egy kisbuszt, ami rendőri felvezetéssel elvinné őket a repülőhöz.

Remélhetőleg április első hétvégéjére sikerül hazajutniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.