Bottal verik a fejekbe a kijárási tilalmat – videó

Indiában 1,3 milliárd embert kellene otthon tartani, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. A rendőrség nem bánik kesztyűs kézzel a szabályszegőkkel.

2020. 04. 01. 17:44
A police officer wields his baton against a man as a punishment outside a government-run night shelter during a 21-day nationwide lockdown to limit the spreading of coronavirus disease (COVID-19), in the old quarters of Delhi
A police officer wields his baton against a man as a punishment outside a government-run night shelter during a 21-day nationwide lockdown to limit the spreading of coronavirus disease (COVID-19), in the old quarters of Delhi , India March 31, 2020. Picture Taken March 31, 2020. REUTERS/Anushree Fadnavis - RC2NVF9TKX7Y Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy indiai mentős betegeket szállított Mumbaiból a közeli Ahmednagarba, oldalán édesapjával, mikor egy ellenőrzőponton megállították őket. A rendőrség azzal vádolta őket, hogy a kijárási tilalom megszegésével valójában megpróbálnak embert csempészni. A szóváltás során a 49 esztendős apát megcsapták egy bottal – számolt be a rendőri túlkapások egyik példájáról a minap a Times of India. A rendőrök végül 3000 indiai rúpiaért – nagyjából 13 ezer forint – cserébe hagyták őket tovább haladni, de a család ennél sokkal nagyobb árat fizetett: néhány kilométerrel arrébb a férfi rosszul lett, a kórházban már csak halálát tudták megállapítani. Az ügyben a hatóságok vizsgálatot rendeltek el.

Narenda Modi indiai miniszterelnök múlt héten rendelt el országos kijárási tilalmat a koronavírus-járvány megfékezésére. 1,3 milliárd embert otthon tartani azonban óriási feladat, melynek betartatása elméletileg a rendőrség feladata. És a közösségi médiára feltöltött felvételek tanúsága szerint a hatóságok nem finomkodnak a szabályszegőkkel: mint a Reuters összeállításán is látszik, botokkal, pálcákkal ütik-verik, máskor „tornáztatással” alázzák meg az utcára merészkedőket.

A rendkívüli állapot egyébként a letartóztatásra felhatalmazza a rendőröket, de fizikai erőszakot nem alkalmazhatnának.

A kijárási tilalom másik nem várt következménye, hogy vendégmunkások százezrei veszítették el egyik napról a másikra munkájukat. Ők most próbálnak valahogy hazajutni, ám mivel a tömegközlekedés is korlátozott, a megmaradt járatokon hatalmas a zsúfoltság.

A rendőrség ráadásul velük sem bánik kesztyűs kézzel. A világhálón megjelent felvételek szerint előfordult, hogy mint az állatokat, csoportba terelve, az utca közepére fektetve fertőtlenítették őket.

További problémát jelent, hogy a népesség hiába tartja be a kijárás tilalmat, ha a népsűrűség miatt a távolságtartás lehetetlen, több család él egyetlen fedél alá zsúfolódva. Az országban mindmáig 160 millió ember nem jut megfelelő tiszta vízhez, az UNICEF becslései szerint a vidékiek ötöde nem engedheti meg magának a vizet és a szappant.

Indiában eddig hivatalosan 1590 koronavírus fertőzöttet regisztráltak, és 45 életet követelt a kór.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.