Kétezer halott egyetlen nap alatt

Utolérte Olaszországot az Egyesült Államok a koronavírus-járványban elhunyt állampolgárok számát tekintve a legfrissebb adatok szerint. Amerikában csak pénteken több mint kétezren haltak meg – korábban egyetlen országban sem haltak meg ennyien egy nap alatt.

2020. 04. 11. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sehol nem haltak meg még annyian a koronavírus-járvány kitörése óta egy nap alatt, mint pénteken az Egyesült Államokban – írta a brit BBC közszolgálati csatorna portálja a Johns Hopkins University adataira hivatkozva. A kutatóintézet összesített statisztikája szerint 24 óra leforgása alatt 2018 ember vesztette az életét az országban, a regisztrált fertőzöttek száma pedig meghaladta a félmilliót. A Worldometers legfrissebb szombati adataiból egyébként az is kiderül, hogy az Egyesült Államokban elhunytak száma bármelyik pillanatban meghaladhatja az olaszországi számokat, noha mostanáig a dél-európai országban haltak meg a legtöbben a kór miatt. Előbibben mostanáig 18 761 halálesetet regisztráltak, míg utóbbiban 18 849-et.

Májusig biztosan nem enyhülnek a korlátozások

Donald Trump helyi idő szerint péntek este tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: gazdasági tanácsadói folyamatosan igyekeznek meggyőzni a járványügyi korlátozások mielőbbi lazításáról. Az amerikai elnök a The New York Times szerint úgy fogalmazott: „minden idők legnehezebb döntését kell meghoznom, és csak Istenben bízhatok, hogy a helyes döntést fogom meghozni.” Trump ezzel arra utalt, hogy miközben az Egyesült Államok egyidejűleg küzd minden idők legpusztítóbb közegészségügyi és gazdasági válságával, az érintett szektorok vezetői egymással ellentétes irányba befolyásolnák az elnököt. Trump ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, egyelőre az egészségügyi szakemberek tanácsát követi, tudatta ugyanis: kizárt, hogy május előtt enyhíteni lehetne a bevezetett korlátozásokon. – Mihamarabb újra kell indítani a leállt gazdaságot, de a munka csak a járványügyi intézkedések feloldásakor indulhat meg – fogalmazott az elnök arra hivatkozva, hogy az egészségügyi szakemberek szerint az eddigi intézkedések beváltak, azok feloldása azonban még korai. A járvány egyébként még mindig nem érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban.

Gazdaságmentő munkacsoportot állít fel a Fehér Ház

Donald Trump arról is beszámolt, hogy nemsokára bemutatja azt az új kormányzati munkacsoportot, amely a gazdaság újraindításának lehetőségeit, esetleges időpontját, körülményeit vizsgálja majd. Sajtóértesülések szerint a testület tagja lesz Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház új kabinetfőnöke.

Anyagi támogatás az állampolgároknak

A Fox News hírportálja közben saját értesülései alapján azt írta, a legtöbb amerikai állampolgár legkésőbb április 15-ig koronavírus-támogatásban fog részesülni. Egy a csatornának nyilaktozó magas rangú tisztviselő szerint ez annyit jelent, hogy több millió állampolgár bankszámlája fog gyarapodni a szövetségi kormányok jóvoltából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.